Національний банк України в понеділок, 17 грудня, запустить в обіг нову пам'ятну банкноту – 100 гривень. Про це повідомляється в телеграмі НБУ.

В телеграмі НБУ № 50-0027/66236 сказано, що гроші з'являться на честь важливої історичної події – 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та введення в цей період перших українських паперових грошей.

Дизайнери пам'ятної банкноти постаралися максимально точно відтворити сто гривень, які були випущені в 1918 році.

"Навесні 1918 року український уряд ухвалив рішення змінити назву вітчизняних грошей з "рублів" на "гривні", бажаючи підкреслити спадковість традицій держави з часів Київської Русі. Таким чином, під час Центральної Ради в Україні почала діяти національна грошова система, хоча її формування відбувалося в складних умовах", - сказано в нацбанківської телеграмі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нові 100 гривень є сувенірною продукцією, а не платіжним засобом. Ними не вийде розрахуватися в магазинах. Точно так само, як і 20 гривнями, які регулятор раніше друкував в честь 20-річчя Івана Франка (введено 1 вересня 2016 року) і 50-ма гривнями, випущеними в честь 20-річчя Нацбанку (5 жовтня 2011 року).

Раніше повідомлялося, що Національний банк своєю постановою встановив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України.

Нагадаємо, ціла країна відмовилася від готівкових грошей: там більше не шукають розмін. У Швеції готівкові гроші фактично померли. Тепер відсоток готівки становить всього 1% від усього обсягу економіки.

Як повідомляв Знай. ua, Нацбанк перерахував ознаки, про які знає не кожен: як зрозуміти, що перед вами фальшивка. Купюру треба уважно розглядати.

Знай. ua писав, як і де обміняти пошкоджені гроші: нові правила спростять життя українцям. НБУ змінив правила обміну пошкоджених грошей.