Днями стало відомо про те, що 90-річчя почесного патріарха Православної церкви України Філарета, яке він відзначить 23 січня, у 2019 році в Україні відсвяткують на державному рівні.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Про це повідомляється в проекті постанови № 9234 "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв в 2019 році", йдеться на офіційному сайті уряду.

Верховна Рада
Верховна Рада

Загалом у додатку до документа вказані 135 пам'ятних дат.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

У проекті постанови на 2019 будуть відзначатися 100 років від дня проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, 1000 років від початку правління князя Київської Русі Ярослава Мудрого, а також 200 років від дня прем'єри п'єси Івана Котляревського "Наталка Полтавка".

Володимир Гройсман та Петро Порошенко
Володимир Гройсман та Петро Порошенко

Окрім того в Україні на загальнодержавному рівні відзначатимуть 80 років з дня проголошення незалежності Карпатської України та 90 років з дня першого Конгресу націоналістів, на якому було створено Організацію українських націоналістів.

Крім того, в наступному році відзначать п'ять років з дня звільнення Маріуполя, Слов'янська, Краматорська, Авдіївки, Мар'їнки та інших населених пунктів на Донбасі.

Донбас
Донбас

Нагадаємо, українці запропонували нову посаду почесного патріарха Православної церкви України Філарета.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Про це повідомив відомий музикант та художник Юрій Журавель в Facebook.

Артист розповів, що до такої нестандартної ідеї його підштовхнув стомлений вигляд Філарета, якого він ніколи не бачив радісним.

"Любий наш Дідусю Філарет! Ми, Дитячий Собор дітей України віком від 1 до 101, вітаємо тебе з довгоочікуваною перемогою! Українська помісна православна автокефальна церква створена! Слава! Низький тобі уклін за віру, праця і витримку. Вибираємо тебе Святим Миколаєм України! Розуміємо, що місія суперважка, але впевнені, що ти впораєшся", - написав Журавель.

Раніше Знай.uа писав про те, що Патріарх Філарет назавжди залишиться в історії творцем відродженої Української Церкви і великим українцем.

Також Знай.uа повідомляв, що нову українську православну Церкву очолюватиме предстоятель з титулом Митрополит Київський, а не Патріарх.