Як відомо, 15 грудня Об’єднавчий собор українського православ’я у Києві прийняв рішення про створення помісної православної церкви, яка відтепер має офіційну назву— Православна церква України. 192 делегати Об’єднавчого собору обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Після Об’єднавчого собору в РПЦ МП почалось неймовірне божевілля. Інших епітетів, крім як сатанинське зборище, покидьки, зрадники московські попи вже не видають щодо українського Об’єднавчого собору, який створив автокефальну православну церкву. Називають Собор блудилищем, та обіцяють бійки, істерики і кров. Те, що сьогодні влаштовує РПЦ, просто шокує . Адже навіть найбільш злісний атеїст не опустився би до таких образ віруючих, як це дозволяють собі московські попи. До такого відкритого хамства і відвертого розпалювання ворожнечі. Зрозуміло, що вся справа в грошах, які забезпечували московським попам українські парафії.

Про те, що чекає на українське православ’я після отримання Томосу, чого можна очікувати від РПЦ МП далі і як уникнути резонансних провокацій, розповів журналістам делегат Об’єднавчого собору — митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (УПЦ КП).

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Митрополит Іоан, зокрема, підкреслив значення, яке мав Собор і віддав належне архієреям Московського патріархату, які теж прийшли на Собор, знаючи, що можуть бути покарані РПЦ МП, що, зрештою, і сталось.

"Зібралися ієрархи трьох церков, які 27 років взагалі не сідали так тісно спілкуватись про єдину церкву. Тут потрібно віддати належне всім учасникам цього процесу, бо всі пішли на якісь жертви та поступки. Потрібно дати належне двом архієреям Московського патріархату, які теж пішли на Собор, добре розуміючі , що можуть бути покарані забороною в священнослужінні та зміщенням їх з кафедр. У той самий вечір, вже після Собору, один із цих архієреїв отримав смс з прокльонами", - розповів митрополит Іоан.

Відразу після Об’єднавчого собору з’явилось рішення Синоду Московського патріархату про заборону цим архієреїв служити та позбавлення їх канонічного статусу.

"Москва немилосердна і буде діяти проти України до останнього", - підкреслив митрополит Іоан.

За словами митрополита, найкращий шлях, коли керуючий архієрей переходить до єдиної церкви разом зі своєю парафією. Тоді не буде ніякої боротьби, крові, захоплення храмів.

В іншому випадку московські попи будуть діяти жорстко. Для цього вже створено так звані "групи реагування зі збереження канонічного православ’я".

"Гірший варіант — коли архієреї не перейдуть до єдиної церкви і будуть перешкоджати у волевиявленні своєї парафії. Отже, ми знаємо про існування директиви. У тих єпархіях, де переконані у своїй вірності Москві, рекомендують та створюють такі собі групи реагування зі збереження канонічного православ’я. Сутність такого плану полягає в тому, що як тільки громада певного селища приймає рішення відійти від Московського Патріархату в Україні і приєднатись до Православної Церкви України на чолі з Блаженнійшим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, то до відповідного населеного пункту виїжджає група "забезпечення майнових прав", яка має "опікуватись" питаннями фізичного контролю над храмом. Фактично формується надзвичайно небезпечна кон'юнктура, коли РПЦ в Україні бажає зробити з вірян та священиків своїми кріпаками. До групи входить юрист і такої спортивної статури люди. Ми розуміємо, що Москва не спить", - підкреслив митрополит Іоан.

Втім, митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан впевнений, що Україна є самодостатньою державою по відношенню до російської православної церкви. Тож реагуватиме на можливі провокації з позиції прав, які було отримано від Константинополя, як церкви-матері. Це право бути рівною в усьому з іншими православними церквами.

Нагадаємо, український Томос, який буде офіційно отримано новообраним предстоятелем Української автокефальної церкви митрополитом Єпіфанієм, довів до істерики главу РПЦ, патріарха Кирила Гундяєва. Він опублікував на офіційному сайті російської церкви заяву, в якій назвав Томос – трагедією, а Єпіфанія – розкольником.

Як повідомляв портал Знай.ua, Путін пообіцяв криваві наслідки створення Православної церкви України.

Також Знай.ua писав, Верховна Рада України прийняла законопроект, яким зобов'язала Українську православну церкву Московського патріархату в обов'язковому порядку вказувати в назві належність до російської православної церкви.