Понад 9 мільйонів українців виїхало за кордон у пошуках "золотої жили". Для частини громадян України навіть польська "мінімалка" здається досить непоганим заробітком. експерти порівняли професії та зарплатню у нашій країні та в Польщі, куди виїжджає на заробітки найбільше українців.

У Польщі досить поширеною є практика, коли роботодавець не подає до публічного відома інформацію про зарплатню, а запитує безпосередньо кандидата на співбесіді - скільки той хоче заробляти, - пише "Еспрессо".

гроші

"Це - певна психологічна пастка: якщо скажете менше, ніж готовий Вам платити роботодавець, то менше й зароблятимете; якщо вимагатимете забагато - то Вас просто не візьмуть", - попереджають журналісти.

Проте обіцяна заробітна плата часто відрізняється від реальної.

Зарплатня в Польщі залежить від рівня освіти, стажу і досвіду, місця працевлаштування, власності підприємства (приватне чи публічне) та його величини.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Українців попередили про "важкі" платіжки за світло "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

продавець

Тобто якщо взяти двох слюсарів, що виконують рівнозначну роботу, більше зароблятиме той, що працює у великому, приватному підприємстві, має більший стаж чи кращу освіту (різниця у зарплатні може бути навіть у півтора рази), і працює в більшому місті.

Спеціалісти зазначають, що працівники з освітою та гарним досвідом роботи значно відриваються від низькокваліфікованих працівників. Там принцип "просто пощастило" не пройде. Щоб отримувати більше, потрібно у себе вкладати більше.

При цьому розрив у зарплатні величезний: від майже 14 тис. злотих у випадку директорів до мінімальної зарплатні у випадку прибиральниць.

Зарплати, які наведені в таблиці - це останні дані Головного статистичного управління:

Нагадаємо, соцопитування показали, що українські родини з середніми доходами витрачають щомісяця до 40% на харчування. Ще майже стількиж іде на оплату комунальних послуг.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, з Нового року в Україні зміняться правила оформлення віз для виїзду за кордон.

Раніше портал Знай.ua писав, що в Україні може з'явитися новий вид допомоги для соціально незахищених верств населення - талони на їжу.

Дивіться: всі плюси та мінуси заробітків в Європі