Після отримання Томосу та проголошення єдиної помісної церкви чимало громад по Україні заявили про бажання переходу до Київського патріархату.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це повідомляє Хвиля.

Так днями стало відомо про те, що церковна громада с. Непедівка Козятинського району Вінницької області та 2 релігійні громади с. Бокиївка Волочиського району Хмельницької області прийняли рішення про перехід до Православної церкви України.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Рішення про перехід громада с. Непедівка прийняла на зборах 30 грудня.

"Після обговорення та обміну думками відбулося голосування. Всі парафіяни разом з настоятелем протоієреєм Віктором Боднаром одноголосно обрали Помісну Православну Церкву України", – йдеться в повідомленні.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

За словами митрополита Анатолія Махота, "дві релігійні громади в с. Бокиївка, Волочиського району (колишні УПЦ КП "Різдва Божої Матері" та УПЦ МП ікони Божої Матері "Призри на смирення") вирішили об’єднатися в одну, і відноситися до Хмельницької єпархії ПЦУ".

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

"Священиком своїм вирішили залишити прот. Володимира Бихала, багаторічного священика Київського Патріархату. Священик МП село покинув і передав ключі від храму об’єднаній громаді", – заявив церковнослужитель.

Нагадаємо, Російська православна церква (РПЦ) збирається звернутися до предстоятелів і синодами помісних православних церков - просити не визнавати Православну церкву України (ПЦУ).

РПЦ
РПЦ

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Рішення прийняв синод РПЦ на своєму засіданні 28 грудня.

Також Москва хоче закликати інші помісні церкви підтримати Онуфрія, позбавленого статусу митрополита Київського з Московського патріархату.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Синод Російської православної церкви закликав інші помісні церкви не визнавати створену на Об'єднавчому соборі Православну церкву України.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

Ця інформація була оприлюднена у журналах синоду РПЦ.

Православну церкву України російські церковники називають "співтовариством". Вони звернулися за підтримкою до митрополита УПЦ МП Онуфрія, стверджуючи, що він має титул "Київський і всієї України".

Також Знай.ua писав про те, що на Волині церковна громада села Красноволя Маневицького району перейшла з РПЦ у Православну Церкву України.