Кілька тисяч студентів, які не склали Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) минулого року ризикують вилетіти з технікумів та коледжів.

Приміром, у кожному з коледжів Львівщини є таких від семи до 20 студентів (а це ціла група), наразі вони у підвішеному стані. Їм дали останній шанс – перескласти тестування у 2019 році, в іншому разі – на виліт.

На думку директорів навчальних закладів, не можна "змінювати правила під час гри", а тим паче ставити другокурсників перед фактом. ЗНО потрібно було вводити, але виписавши умови наперед для юнаків і дівчат, які тільки вступають до цих навчальних закладів, а не щодо тих, які вже вчаться.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Застерігають про можливі позови від студентів-платників, укладені угоди з якими два-три роки тому не передбачали відрахування за такою обставиною. Окрім того, є сумніви, що нововведення про відрахування через ЗНО справедливе щодо спеціалістів середньої ланки технічних спеціальностей, яких бракує на ринку праці й держава мала би усіляко заохочувати до них сучасну молодь.

Як все відбувалося раніше? Студенти вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації, а саме до цієї ланки наразі належать коледжі й технікуми, складали державну підсумкову атестацію (ДПА) з української мови. З 2018 року для них було запропоновано складання ДПА у формі ЗНО. Важлива деталь: якщо випускники шкіл складають ЗНО з української мови та літератури, то студентам коледжів зараховується лише результат з мови.

За статистикою, більшість із них обирають не тільки мову, а й літературу, аби отримати сертифікат (діє до 3-х років, необхідна кількість – більше 100 балів). Фактично виходить парадокс: сертифікат з мови і літератури є, а студента треба відраховувати, тому що він мову не склав.

Вступників 2016-2017 років зміни застали вже під час навчання у коледжах. Тобто, на момент їх вступу ЗНО передбачено не було. Міносвіти внесло зміни до відповідного положення пізніше.

Всі сходяться на одній думці: студентам треба дати шанс закінчити навчання і отримати диплом молодшого спеціаліста, але от вступати до вишу – ні, лише після складання ЗНО, тоді б це хоча б було справедливим.

Втім, поки що у Міносвіти вважають, що стосовно ЗНО для коледжів вчинили правильно і жодних "поблажок" запроваджувати не планують.

Дивіться: Як ефективно підготуватися до ЗНО - мовний експерт Олександр Авраменко

Нагадаємо, у 2019 році українці отримуватимуть лікарняні за новою системою. Як повідомляв "Знай.ua", стало відомо, скільки грошей переслали в Україну заробітчани із Польщі. Також "Знай.ua" писав, у 2019 році вчителям пообіцяли суттєву надбавку до зарплат.