Велика палата Верховного Суду постановила, що міжнародні зоозахисні організації мають право ініціювати заборону діяльності дельфінаріїв в Україні. Про це йдеться в постанові Великої палати Верховного Суду від 11 грудня 2018 року, передають Українські Новини.

Суд розглянув спір між міжнародною благодійною організацією "Екологія-Право-Людина" та ТОВ "Аквадельф" про заборону діяльності дельфінарію "Оскар-Трускавець" у Трускавці Львівської області.

Зоозахисна організація вимагає закриття дельфінарію, стверджуючи, що в ньому містяться морські котики і дельфіни афаліни, які занесені в Червону книгу і які не можуть розмножуватися в неволі.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У вересні 2017 року і лютому 2018 року суди першої та апеляційної інстанції відмовили в позові і дозволили діяльність дельфінарію.

Мотивацією відмови стало те, що міжнародні зоозахисні організації не мають права, згідно з Господарським процесуальним кодексом, звертатися до українських судів за захистом немайнового права фізичних осіб на безпечне навколишнє середовище.

Крім того, суди нижчих інстанцій зазначили, що дельфінарій не отримав дозвільні документи на експлуатацію рідкісних тварин виключно із-за відсутності такого юридичного механізму в країні.

Верховний Суд не погодився з такою позицією і зазначив, що в даній ситуації міжнародні зоозахисні організації фактично виконують роботу замість українських державних органів, захищаючи екологічні інтереси громадян.

Крім того, суд послався на положення Оргуської конвенції, згідно з якою представники громадськості мають право оскаржувати порушення національного законодавства у сфері охорони навколишнього середовища.

У підсумку Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, але також відмовився виносити рішення про заборону роботи дельфінарію.

Нагадаємо, Японія вирішила скасувати заборону на комерційний китобійний промисел, який діє в країні висхідного сонця з 1986 року.

Як повідомляв портал Знай.uа кити врятували дівчину-дайвера від п'ятиметрової акули

Знай.uа писав у Намібії знайшли невідому морську істоту, що нагадує дельфіна