Після отримання Україною омріяного Томосу організаційні процеси у тепер незалежній українській церкві тільки починаються, церковники шукають правильний шлях розвитку автокефалії.

Томос в Україні
Томос в Україні

Тому православну церкву України у майбутньому можуть визнати патріархатом, повідомляють ЗМІ.

Про це повідомив почесний патріарх Філарет.

"Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згідні. Хоч ми 25 років були патріархатом, але зараз погодились на те, що ми - митрополія, але митрополія для всього православ’я. Ми маємо претензію на патріархат тому, що ми - велика церква. Ми маємо надію, що Українську Церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Це - майбутнє, але це буде", - підкреслив він.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Філарет додав, що Російська та кілька інших церков поки не ввійдуть у спілкування з Православною церквою України, але більшість увійде.

"Поступово всі ввійдуть в молитовне єднання і з Вселенським патріархом, і з українською церквою. В тому числі і російська, тому що іншого шляху нема. Раз ми православні, то повинні триматись єдності", - резюмував Філарет.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Нагадаємо, вранці в неділю, 6 січня, у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі, митрополит Київський і всієї України отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української православної церкви.

Цією історичною подією завершилося створення в Україні незалежної православної церкви.

Як повідомляв раніше Знай.ua, заяви Москви про фінансові вигоди вселенського патріарха Варфоломія, які він нібито отримав за надання томосу, не відповідають дійсності.

Патріархи Варфоломій та Кирило
Патріархи Варфоломій та Кирило

Про це УНІАН повідомили в прес-службі президента України.

"Російське керівництво відоме своєю брехнею, обманом і фальшивими новинами. Багато разів вони були спіймані "на гарячому", поширюючи брехню, але вони продовжують. Сама природа війни, яку Путін і його режим ведуть проти демократичного світу, передбачає дискредитацію, маркування та підробку", - сказав Порошенко.

Також Знай.ua писав про те, що Президент України Петро Порошенко в черговий раз привітав співвітчизників з тим, що Автокефальна Православна Церква України отримала Томос, і закликав 7 січня о 10 ранку зібратися на Софійській площі, щоб спільно помолитися.