Вранці в неділю, 6 січня, у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі, митрополит Київський і всієї України отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української православної церкви.

Цією історичною подією завершилося створення в Україні незалежної православної церкви.

Томос був підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні, 5 січня. На церемонії підписання у Стамбулі були присутні багато членів уряду, зокрема, чинний президент Петро Порошенко, екс-президент Віктор Ющенко, міністр оборони Степан Полторак, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Ознайомиться з Томосом можна буде під час богослужіння у Соборі Святої Софії в Києві, яке 7 січня проведе предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що 40 парафій, які раніше були в єдності з Московським патріархатом, перейшли в єдину помісну українську православну церкву. Про це стало відомо українським ЗМІ після завершення урочистого богослужіння в соборі Святого Георгія в Стамбулі перед тим, як Вселенський патріарх Варфоломій поставив свій підпис в Томосі про надання автокефалії української церкви. Тим не менш, на той момент юридично не був впорядкований процес переходу і завершеною процедури. Тепер, коли Томос про автокефалію отримано, має утвердитися і процес переходу.

Як повідомляв портал "Знай.uа": посол України в Туреччині опублікував на своїй сторінці в Twitter повний переклад тексту Томосу про автокефалію української церкви. У тексті йдеться про те, що незалежна українська церква визнає головою патріарший і апостольський Вселенський престол. Крім цього, митрополит Київський і всієї України і архиєреї церкви України обираються відповідно до положень статуту і у відповідності з канонами. Українська церква також повинна брати участь у вирішенні всіх важливих питань у междуправославных нарадах.

Також "Знай.uа" писав, що у суботу, 5 січня, відбулося урочисте підписання Вселенським патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію української православної церкви.