Про священика Віктора Парандюка вперше заговорили ще восени минулого року: він ініціював протест вінницького духовенства проти митрополита Вінницького Симеона, підтримав створення ПЦУ, а потім його позбавили храму.

"15 років тому громада нашого храму св. Олександра Невського встановлювала цей купол над храмом, а сьогодні через відмову переходити в ПЦУ нам довелося його демонтувати. Ось вам і перші результати" набуття Томосу ", - прокоментував Віктор.

Як відомо, храм Олександра Невського, в якому служив ієрей, знаходиться при Вінницькому вищому училищі Департаменту поліції охорони, повідомляє "Страна".

Самого Отця Віктора призначили в 2009 році ще коли він був у військовому званні – колишній заступник командира окремої ескадрильї Генерального штабу ЗСУ.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

У період 2012-2013 рр. він ненадовго залишив громаду на піклування другого священика, будучи спрямованим Синодальним відділом УПЦ (МП) із взаємодії з ЗСУ капеланом в український вертолітний загін, що виконував миротворчу місію Конго.

На початку російської агресії на Донбасі звільнився у званні підполковника в запас, не бажаючи брати участь в АТО. Саме Віктор Парандюк виступив ініціатором двох зборів духовенства Вінниці і настоятелів монастирів Вінницької єпархії, які зажадали від свого правлячого архієрея пояснень в тому, чому він відмовився підписати заяву Архієрейського собору УПЦ (МП) про невизнання ПЦУ.

Симеону в результаті довелося дати задній хід і пообіцяти священства, що він не братиме участі в Об'єднавчому соборі. Однак це, виявилося обманом.

Після того, як митрополит Симеон все-таки перейшов до новоствореної ПЦУ, начальник училища Залізняк попередив настоятеля храму св. Олександра Невського, що громаді "доведеться звільнити приміщення, якщо вона не перейде в ПЦУ" (а громада, це не тільки службовці училища, але, в основному, жителі вінницького мікрорайону Пятничани).

За словами Отця Віктора, активісти – це "вихованці" священика Вінницької єпархії Віктора Чверкуна, який за часів Майдану взяв шефство над вінницьким УНА-УНСО. Показово, що митрополит Вінницький Симеон, ще будучи архієреєм УПЦ (МП), вельми лояльно поставився до переходу Чверкун, і не став вимагати від нього повернення храму, що належить громаді УПЦ (МП).

Начальнику училища о. Віктор Парандюк пояснив, що оскільки настоятель відповідає за громаду, то вони покинуть храм тільки в разі офіційного розпорядження керівництва училища або МВС. Розпорядження це було після вступу в силу закону 5309 про перейменування церкви, "керівний центр якої знаходиться в державі-агресора". Стаття 5 цього закону допускає по відношенню до УПЦ (МП) "обмеження доступу священнослужителів в частині, з'єднань Збройних сил та інших військових формувань України".

На даний час парафія св. кн. Олександра Невського шукає приміщення для тимчасового храму в приватному секторі мікрорайону Пятничани.

Дивіться: Парафіяни собору УПЦ МП у Вінниці перейшли до нової церкви

Нагадаємо, Вселенський патріарх передав Томос митрополиту Епіфанію у Стамбулі.Як повідомляв "Знай.ua", окупанти зіпсували кримчанам Різдво. Також "Знай.ua" писав, Томос про автокефалію української православної церкви урочисто розгорнули у Софійському соборі в Києві.