Повір'я

За традицією в цей день ходили в гості до повивальних бабок з частуваннями у вигляді млинців, пирогів і приносили подарунки. Існує повір'я, що якщо вагітна принесе дар повитусі, то її пологи будуть легкими. Бабки теж пропонували своє частування гостям – смачну і ситну кашу, для якої не пошкодували масла, молока і вершків. Тому така назва.

Повитух так сильно шанували, бо ні одні пологи без них не обходилися. Бабка повитуха допомагала породіллі, про неї говорили, що вона з руками. Бабця добре знала свою справу і старовинні звичаї. Коли породілля мучилася, бабка затоплювала лазню. Бабки завжди допомагали добрим словом, травами і молитвами, одимлювали породіль, березовою скіпою підпалюючи безсмертник з полином. Щоб пологи були легкими.

Коли свято стало більш християнським, стали рано вранці нести до церкви свіжі пироги, щоб пригостити «Богородицю».

Також існує повір'я, що з цього дня чорти і відьми бісяться, зірки крадуть і місяць, щоб ближче до людей можна було підбиратися. Тому в цей час і переодягалися в безглузді костюми, співали, танцювали та показували нечисті, що тут вже зайнято.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

В цей же день прийнято звертатися з молитвою до пророка Давида, щоб захистив у дорозі від лютих звірів, розбійників та інших напастей.

Прикмети і приказки

  • На Бабині каші кружляє віхола і стоїть морозна погода – чекай холодного і ненастного літа.
  • Стоїть ясна і сонячна погода – до хорошого врожаю проса.
  • Якщо після заходу сонця небо стане багряно-червоним, то настають суворі морози.
  • Ворони не знаходять собі місця – буде завірюха.
  • Зяблик заспівав – відлига не за горами.
  • Защебетали синиці – вночі будуть заморозки.
  • Якщо 8 січня взяти в руки сніг і він прилипне до них, то скоро настане тепло.
  • Якщо під час приготування каші вона пригоріла, то чекай часті снігопади.
  • Полум'я в печі освітлюється білим, а червоним кольором – чекай потепління.

Раніше Знай.ua писав, нові правила прописки вдарять по гаманцю і гордості українців. Перевіряти будуть навіть засоби гігієни та одяг

Нагадуємо, Томос взято, на черзі – патріархат. Філарет розкрив плани УПЦ, Константинополь підтримає.

Раніше Знай.ua повідомляв про способи догляду за волоссям взимку, щоб вони не електризувалося, і можна було виглядати відмінно і доглянуто завжди.