Інші назви свята:

  • «Степанові праці»,
  • «Степани зимові»,
  • «Святий Степан»,
  • «Свято пастухів»

Історія свята

Стефан був євреєм-елліністом. Він палко вірив в Христа і володів сильним словом, тому став архідияконом і вів проповіді в Єрусалимі. Крім вміння висловлюватися, він ще і підкріплював свої справи чудесами і знаменнями, що викликало сильний гнів фарисейців. Стефана схопили та відправили на суд, де його обмовили і засудили до смерті через закидання камінням. Коли камені падали в нього, мученик почав молитися Богу, і Він забрав його душу до себе.

Традиції свята

Головне, що було в цей день, так це те, що пастухи укладали договори з селянами. Тому про цей день навіть говорили: «Степанів день пастуха рік годує»; «В пастухи наймешся — все село у тебе в боргу»; «На святого Степана кожен собі пан».

Також 9 січня їли колядки, саме їли, а не співали, бо це були маленькі пиріжки з прісного тіста. Їх начиняли чим завгодно. А також пригощалися пряниками. Головний атрибут свята – фігурки з тіста у вигляді пастухів, овець і корів, якими прикрашали стіл і дарували рідним.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

На Святки, хоча церква і забороняла, колядували, виряджалися, влаштовували ігри і ходили по домівках вітати з Різдвом-Колядою. А дівчата ховали свою печаль. Це був обряд, коли в якомусь місці ставили чашу, а дівчата приносили воду в посуді і зливали її туди, щоб змити тугу з серця.

Раніше Знай.ua писав, нові правила прописки вдарять по гаманцю і гордості українців. Перевіряти будуть навіть засоби гігієни та одяг

Нагадуємо, Томос взято, на черзі – патріархат. Філарет розкрив плани УПЦ, Константинополь підтримає.

Раніше Знай.ua повідомляв про способи догляду за волоссям взимку, щоб вони не електризувалося, і можна було виглядати відмінно і доглянуто завжди.