Повір'я

У наших предків був не дивний звичай різати в цей день свиней, але дивний звичай ворожити на нутрощах, перед тим, як спожити їх в їжу. Перш ніж варити тельбух дивилися на їх стан, якщо селезінка була рівною і гладкою, то бути сувороій зимі, а порожній шлунок говорить про тривалі холоди.

Всю їжу, яку готували сьогодні, не солили, боялися, що так біда прийде в будинок. Не можна було займатися рукоділлям: в'язати, прясти, вишивати, шити. Також заборонено приймати подарунок від незнайомої людини. Якщо людина знайша на дорозі хустку, то це означає, що скоро на неї наведуть порчу.

Морози ставали все сильнішими, навіть говорили в народі: «Не проси у Онисі тепла»; «До Онисі холоди прийшли». Онисю (Анісія Солунська) прозвали Желудочницей через вищеописану традицію, але також вважали, що свята допоможе при хворобах шлунка.

Сьогодні було кілька варіантів віщих снів: якщо літали у сні, то зробите трагічну помилку; побачили зуби – вас виженуть з роботи з великою ганьбою; а весілля і поцілунки уві сні призведуть до сварки з чоловіком в реальному житті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Якщо в цей день дме південний вітер, то літо буде теплим, а урожай багатим.
  • Якщо піде сніг, то літо буде дощовим.
  • Якщо на Онисю днем стоїть ясна погода – буде потепління.
  • Якщо на нічному небі не будуть світити зірки, то погода зміниться.
  • Якщо на Онисін день зачирикали горобці, то відлига не за горами.
  • Якщо у цей день подув вітер з заходу, то літня риболовля буде багатою.
  • Народжені 12 січня можуть стати хорошими мисливцями.

Раніше Знай.ua писав, нові правила прописки вдарять по гаманцю і гордості українців. Перевіряти будуть навіть засоби гігієни та одяг

Нагадуємо, Томос взято, на черзі – патріархат. Філарет розкрив плани УПЦ, Константинополь підтримає.

Раніше Знай.ua повідомляв про способи догляду за волоссям взимку, щоб вони не електризувалося, і можна було виглядати відмінно і доглянуто завжди.