Овочі борщового набору стали лідерами подорожчання за 2018 рік. За 12 місяців улюблена страва українців зросла у вартості від 42 до 67,5%.

Про це стало відомо з даних Державної служби статистики, передає "ХВИЛЯ".

Вражаюче, але рекордсменом подорожчання стала звичайна ріпчаста цибуля. На початку минулого року кілограм цього овоча можна було придбати за 5,5 грн, а в грудні 2018 ціна на нього зросла до 16,82 грн. – це вдвічі більше, ніж та ж капуста.

Ціна капусти також поступово збільшувалася, правда не такими різкими темпами. Якщо цибуля подорожчала на 67,5% з початку року, то капуста "всього" на 43,8%. В кінці року за кілограмовий качан в середньому по Україні просили 8,86 грн. Приблизно на стільки ж зросла вартість моркви і буряків, а всі ці 4 овоча очолили ціновий антирейтинг минулого року.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

На думку експертів, "борщовий набір" в Україні став дорожчим через зростання цін на овочі в Європі.

Голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у коментарі UBR розповів, що українські фермери охоче вивозять їх в Польщу та інші європейські країни. А в підсумку ціни ростуть і в нас. Свої слова Він підтвердив статистичними даними: найвищі ціни на цибулю в нашій країні фіксуються в Херсонській області, незважаючи на те, що регіон є лідером з вирощування цього овочу.

Також в 2018 році суттєво подорожчали пшоно (+37%), проїзд в міському громадському транспорті (+29,7%) та картопля (+24,9%). На 20% зросла вартість сигарет, пшеничного хліба і ячної крупи. Приблизно на 15% подорожчали макаронні вироби, жарознижувальні препарати і дизельне паливо.

Дешевше в 2018 році стали лише 4 найменування продуктів. Яблука впали в ціні на рекордні 82% через величезний врожай і дефіцит овочесховищ в країні, вартість гречки знизилась на 38%, цукру – на 12%, а яйця подешевшали на 10%. Нагадаємо, за підрахунками Держстату, інфляція в Україні за підсумками 2018 року склала 9,8%.

Нагадаємо, що через несприятливі погодні умови в українських магазинах різко подорожчали популярні продукти харчування.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям показали тарифи на комуналку в оновлених платіжках. Суми б'ють рекорди.

Також Знай.uа писав про те, що ПриватБанк повідомив про тимчасове припинення роботи.