У Росії йде суд над українськими військовополеними моряками. Лефортовський суд Москви продовжив їх ув'язнення до 24 квітня. Суддя винесла рішення щодо 12 військових. Клопотання захисту ж відхилили.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат моряка Владислава Костишина Олег Єлісєєв.

Йдеться про те, що військовополоненим не дозволили покинути камеру та сісти поруч зі своїми адвокатами. А також відмовилися змінити підсудність на військовий суд відповідно до Женевської конвенції. Судді зробили це після довгого перебування в нарадчій кімнаті.

У той же час родичів військовополонених моряків пустили в зал судового засідання побачитися, а захисникам Терещенко, Головаша, Попова і Шевченко дали півгодини для ознайомлення з клопотанням ФСБ.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Під час засідання суду моряки відповідали російською на запитання про ім'я та прізвище. Однак на решту питань не відповідали й наполягали на своєму статусі військовополонених. Це дозволяє робити Женевська конвенція.

Українських моряків, які були захоплені Росією в Чорному морі, будуть звільняти відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

25 листопада три українські судна: броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", - розпочали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Однак при намаганні ввійти в Азовське море, перетнувши Керченську протоку, їх зустріли чотири прикордонні кораблі.

Один з них - російський прикордонний корабель "Дон", протаранив український рейдовий буксир, пошкодивши його. Після цього російські військові відкрили вогонь на ураження по українським судам. В результаті Росія захопила три українські кораблі, 24 українські моряки потрапили у полон, серед них 6 поранено, з них двоє у важкому стані.

Нагадаємо, що дипломати з ЄС, США, Великої Британії, країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції та Данії приїхали на засідання московського суду з метою підтримки військовополонених.

Також "Знай.ua" писав про те, що в Одесі під консульством Російської Федерації сталися сутички з поліцією під час акції на підтримку українських моряків.

Раніше "Знай.ua" повідомляв, що Москва зустріла полонених моряків криками "Слава Україні!": потужне відео. Група підтримки зібралася перед будівлею суду.