15 січня парламент Великої Британії не підтримав угоду про вихід країни з ЄС, яка мала офіційно завершити Brexit, пише 24.

Що таке Brexit

У червні 2016 року на референдумі жителі Великобританії підтримали вихід країни зі складу Євросоюзу. 51,9% громадян, що взяли участь у голосуванні, виявили бажання покинути ЄС, натомість 48,1% виборців проголосували за те, щоб залишитись у складі ЄС. Голосування коштувало політичної кар'єри тогочасному прем'єр-міністру Британії, лідеру консерваторів Девіду Кемерону. Замість нього уряд очолила Тереза Мей, якій довелось узгоджувати з Брюсселем угоду про вихід країни з ЄС.

Що сталося в парламенті та чому провалили голосування

Популярні новини зараз
Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

У вівторок, 15 січня, парламент Великої Британії проголосував проти запропонованої урядом Терези Мей угоди щодо виходу країни з Європейського Союзу. Проти законопроекту проголосували 432 парламентарі, за – 202 особи. Низка експертів та ЗМІ назвали такі результати голосування шокуючими, а те, що сталося, – найбільшою поразкою в історії уряду.

Того ж дня очільник Лейбористської партії Джеремі Корбін ініціював голосування про недовіру уряду Терези Мей, яке відбудеться увечері 16 січня. Прем'єр-міністр завила, що, якщо їй не буде винесено вотум недовіри, вона проведе ряд зустрічей з ключовими парламентарями, щоб зрештою отримати підтримку Палати громад.

Тепер Тереза Мей має три дні, щоб представити парламенту план "Б"

Як відреагували у Британії

Колишній очільник британського МЗС Борис Джонсон назвав відхилення парламентом угоди про умови виходу країни з Євросоюзу шансом для прем'єр-міністра Терези Мей домовитися про більш вигідну угоду. Проте він зазначив, що голосування стало великою поразкою для уряду.

Натомість лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін, який ініціював голосування про вотум недовіри Терезі Мей, назвав те, що сталося, "катастрофічною поразкою".

Сама Тереза Мей назвала проведення парламентських виборів зараз "найгіршим сценарієм" та висловила впевненість у тому, що її уряду вдасться вистояти у голосуванні за вотум недовіри.

Реакція світу

Очільник Європейської комісії Жан-Клод Юнкер назвав угоду щодо Brexit найкращою, яку могла б отримати Велика Британія. На його думку, ця угода – єдиний спосіб забезпечити упорядкований вихід Великої Британії з ЄС. Лідери 27 країн-членів Євросоюзу її підтримали та незадоволені через те, що вона провалилася. Також вони вимагають від Британії пояснення подальших кроків.

Що далі

Остаточна дата виходу Великої Британії з Євросоюзу – 29 березня. Наразі у країни є кілька варіантів розвитку подій: Великобританія вийде з ЄС без укладання угоди, проведе повторний референдум, повернеться до переговорів з Брюсселем чи проведе позачергові загальні вибори.

У випадку, якщо вотум недовіри підтримають, парламент Британії матиме два тижні, щоб сформувати новий уряд, або проголосувати за "відновлення довіри" до команди Мей. В іншому разі будуть оголошені нові парламентські вибори.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що британський парламент провалив голосування за угодою про вихід Великобританії зі складу Європейського союзу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Німеччина також заїкнулася про вихід зі складу Європейського союзу.

Повідомлялося, що країни Європейського союза бажають дізнатися, чого хоче Великобританія.