Історія свята

Свято встановили ще в часи апостолів в честь пам'яті хрещення Спасителя Ісуса Христа у водах ріки Йордан. Хрестив Його Іоанн Предтеча (Хреститель). Тоді Ісусу було 30 років і хрещення в такому віці було нормою. Навіть навпаки, хрестили тільки дорослих людей, щоб вони могли відчути віру в Бога й саму релігію. Свято також називається «Богоявлення», тому що під час хрещення Ісуса всім з'явилася Свята Трійця. Тобто на Христа зійшов білий голуб – образ Святого Духа, а голос Батька з небес проголосив Його Сином Божим.

Традиції свята

В цей день традиційно здійснюють водосвяття. Воду прийнято святити два рази: спочатку напередодні, у Водохресний святвечір, а потім вже в саме Хрещення. Зазвичай 19 січня йдуть до місцевої водойми і роблять ополонку у вигляді кола, але частіше все-таки у вигляді хреста. Недалеко від неї встановлюють аналой і дерев'яний хрест з крижаним блакитним, символом Святого Духа.

Після літургії всі йдуть до ополонки, де священик служить молебень, а потім тричі опускає у воду хрест, просячи на воду Боже благословення. Далі всі бажаючі починають купатися в ополонці. У народі вважається, що таке купання у крижаній воді на Водохреща може змити всі гріхи з людини, оздоровити тіло і очистити душу. Але церква нагадує, що гріх може простити тільки Господь, тому купання – просто гарна традиція. Основою цієї традиції вважається язичницький звичай, коли проводив ритуал очищення водою. Тоді, в давні часи, вважалося, що ополонку і місце навколо її володіє чарівною силою.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Іноді можливості піти до водойми немає, тоді люди просто приносять у пляшках і інших ємностях воду на освячення. Насправді навіть сніг вважається цілющим сьогодні, а будь-яка вода стає подібна воді Йордану, коли до нього увійшов Спаситель. Водою освячують будинок, людей, додають в їжу, п'ють на голодний шлунок при молитві, окропляють нею вулики, двір, худобу й городи, додають в бочки з вином і в корм домашнім тваринам.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.