Сьогодні в Україні близько 400 тисяч сімей винаймають житло. Водночас реальне число українців без власних квадратних метрів за різними оцінками значно більший.

Спеціальні державні програми дадуть можливість українцям отримати пільговий кредит і компенсувати частину його вартості. Як працюють програми та що робити, щоб обзавестися власною квартирою.

Про це пише "businessua.com".

Іпотека, забудовник і держпрограма: як купити житло



Іпотека

Кредит на житло в Україні видають під 21-22% річних і далеко не всім. Це просто космічна сума. Фактично іпотека в країні не розвинена, а взяти в борг квартиру за допомогою банку можуть тільки українці з високим "білим" доходом і стартовим капіталом.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

2019 рік не стане винятком і значного "потепління" на ринку нерухомості чекати не варто. У цьому переконана доцент кафедри банківської справи КНТЕУ Людмила Гербич. І всі проблеми можна охарактеризувати однією фразою: "несприятлива економічна ситуація". Бракує платоспроможних клієнтів, у банків немає дешевого ресурсу для забезпечення низьких ставок за іпотеками.


Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначає: масово іпотека в нинішньому році в Україні не запрацює. Однак зізнається, що більшість банків зацікавленні надати кредити і підуть на певні поступки українцям.

Катерина Рожкова

"Зараз іпотека в основному працює у рамках домовленостей забудовника і банку. В іпотеці є певні ризики, які заважають активно піти в сегмент. На сьогодні банки зацікавлені в довгостроковому кредитуванні", – заявила Рожкова.


Ще одна проблема: банкам складно забрати в рахунок боргів квартиру. Крім того, в країні досі діє мораторій. Якщо це єдине житло боржників, то за законодавством виселити людей з житла не можна.

"Основна перешкода для пожвавлення іпотечного кредитування у середньостроковій перспективі – недосконалість процедур стягнення застави у разі невиконання боржником зобов'язань за кредитом. Без реформування механізмів стягнення застави сподіватися на доступну іпотеку не варто", – йдеться у звіті НБУ.

Як Нацбанк так і експерти ринку нерухомості переконані, що найбільш реальний варіант іпотеки в Україні – партнерські програми банків і забудовників. Умови за такими кредитами різні але не кожен забудовник може домовитися з фінустановами.


До слова, із забудовником також співпрацює і Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Водночас вони запустили програму "Довгостроковий пільговий кредит" (14,1% річних, на 30 років із 10% початкового внеску). А за програмою "Доступне житло" в минулому місяці сім сімей отримали від "Укрбуд" квартири у "Новомостицькому", "Пекторалі" і "Оберегу-2". Але пільгове кредитування на сьогодні відстає від умов та спеціальних програм від банків-партнерів.

Допомога від держави

В Україні приблизно 100 млн грн виділять на програму "Доступне житло", яке почне діяти в 2019 році. Втім для всіх бажаючих цього фонду не вистачить. За реальними підрахунками, на цю програму потрібно щонайменше мільярд гривень. Зі ці кошти отримати довгоочікувану квартиру зможе не більше 330 родин. Держава компенсує їм від 30 до 50% вартості житла. На сьогодні в чергах стоять десятки тисяч, а реально потребують житла сотні тисяч українців. Більшість з них живуть або з родичами/батьками, або в орендованих квартирах.

Програмою "Доступне житло" можуть скористатися:

- ті, хто перебуває у черзі на поліпшення житлових умов;

- за останні три роки не мали житлоплощі у власності, не враховуючи квадратних метрів на окупованих територіях країни.

- мають у власності не більше 13,65 кв. м житла на людину;

- дохід одного члена сім'ї не перевищує трьох середніх зарплат (для столиці це не більш 35 тисяч гривень на місяць).

Щоб отримати пільгове житло, для цього достатньо не мати власного житла і, наприклад, три роки винаймати квартиру. Черга може тягнутися роками чи навіть десятиліттями. Фінансування програми на рівні приблизно 100 млн грн дозволяє видавати лише до 300-330 квартир у рік.


Як пояснює експерт у сфері нерухомості Максим Бабуряк, українці неохоче йдуть на співпрацю з фінустановами та держпрограмами, оскільки не довіряють подібній "вигоді".

"У першу чергу, звичайно ж, розраховують на себе. І це, безумовно, правильне рішення. Зараз є інші інструменти, крім непрацюючої держпідтримки. Єдиний ефективний – кооперація забудовника і банку", – розповідає експерт.


Оформити довгостроковий пільговий кредит можуть молоді сім'ї та одинокі молоді люди у віці до 35 років. Квартиру можна вибрати будь-якої площі, але максимальний розмір кредиту розраховується виходячи з нормативної площі – 20 квадратних метрів житла на сім'ю плюс 21 квадратний метр на кожного із членів. У разі перевищення цього нормативу додаткові метри потрібно буде сплатити вже з власних коштів.

За словами експертів, щоб вирішити дану проблему, потрібно запустити систему, як, наприклад, в деяких європейських країнах та повноцінно запустити іпотечне кредитування. Однак економічна ситуація в Україні не дозволяє це реалізувати. Для прикладу, майже кожен працюючий американець може оформити mortgage (іпотеку) під 3% річних і на 20-25 років. Тоді, як в Україні цей відсоток становить 21-22%, про це говорилось вище.


За таку ж іпотеку, як в Америці, українцям потрібно щомісяця віддавати у 7-8 разів більше. Крім того, в США будують "мобільні будинки" безпосередньо на фабриках і вже в готовому вигляді ставлять на конкретну ділянку. Вартість такого будинку може коливатися у межах 24-35 тисяч доларів.

До прикладу візьмемо Чилі. В цій країні також житлове питання – одна з головних проблем. Декілька років тому архітектор Алехандро Аравія за допомогою влади знайшов рішення цієї проблеми і навіть отримав за нього архітектурний "Оскар" – Прітцкерівську премію. Державні програми передбачають переселення жителів бідних районів у центральну частину міста, і зводять їм половину будинку. Крім того, там житло практично в готовому вигляді - заїжджай та живи.

Нагадаємо, українцям розповіли про новий вид житла.

Як повідомляв раніше Знай.ua, які квартири найчастіше обирають українці.

Також Знай.ua писав, що держбютжет столиці опинився на меді провалу.

Дивіться: Чергові обіцянки влади щодо житла на 2019 рік