В цьому році, напевно, є два питання, які найчастіше будуть собі ставити українці. Перший - хто стане наступним президентом України, і другий - яким буде курс долара. Якщо на перший ми дізнаємося відповідь вже через кілька місяців, то другий ставить у тупик чимало українських експертів.

Але ми все ж знайшли фахівців, які змогли нам розповісти, чого слід очікувати в 2019-му році в економічному плані. Всі вони зійшлися на думці, що якщо не відбудеться якихось непередбачених ситуацій, то курс долара залишиться таким же, як і зараз або максимум виростить до 30 гривень за долар.

Чи можливо чудо?

Але найбільше нас цікавило питання, чи можливо, щоб американська валюта почала знову коштувати 14 або 8 гривень? Наскільки це реально?

«Я в чудеса не вірю, але давайте уявимо, що ми оберемо собі геніальну владу, поставимо кваліфіковану команду і в НБУ, і в економічний блок уряду, а також депутати будуть розумні, і темпи економічного зростання будуть такі ж як у Китаї, - сказав Знай.ua екс-заступник голови правління НБУ Олександр Савченко. - Дійсно може так скластися, що гривня скотиться до рівня 9-10 гривень протягом 8-10 років. Але ви самі розумієте, наскільки мала ця ймовірність».

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Олександр Савченко не вірить, що долар зможе коли-небудь коштувати знову 8 гривень

За його словами, ситуація в світі зараз показує наскільки наша влада професійна і як справляється зі своєю роботою.

«Чим гірше вона керує, тим більше розрив від справедливого курсу долара до фактичного, - сказав нам Савченко. - Ще гірша ситуація у Росії, там рубль ще більше девальвований. А ми десь на другому місці стоїмо».

Колишній заступник голови правління НБУ підкреслив, що все залежить від нас. Але чи зможемо ми це зробити - велике питання.

Також не вірить в те, що курс долара буде падати і економічний експерт Всеволод Степанюк. За його словами, якщо припустити, що гривня буде зараз коштувати 5 гривень, то у виробничому і торговельному секторі відразу почнуться збитки.

Всеволод Степанюк не бачить користі від долара за п'ять гривень

«Хто буде покривати ці збитки? У нас хіба є кредити під 2 відсотки річних? - пояснив нам фахівець. - Якщо ми подивимося на досвід Ізраїлю або Китаю, то ці країни спеціально тримали і тримають до сих пір недооціненою свою валюту. Для того щоб залучати інвестиції саме в виробничий сектор».

Степанюк зазначив, що теоретично долар по п'ять гривень можливий, але практично ні.

«Все тому, що в ринковій економіці завжди буде інфляція. Не може розвиватися ринок без неї. Всі ці процеси курсобразованія повинні бути під контролем, щоб люди розуміли, що буде завтра, тоді ця стабільна економіка, якій можна балансувати на макрорівні», - резюмував експерт.

Своїми думками з цього приводу з нами поділився і голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Від фантазій про долар за 8, 10 і навіть 15 гривень треба уходити. Немає в історії таких прикладів, щоб після глибокої девальвації валюта серйозно зміцнювалася, - заявив він. - Звичайно, якщо ми б мали високий темп зростання економіки, при низькій інфляції, і у нас була б політика щодо зміцнення національної валюти, то можна було б через якийсь час довести курс від сьогоднішнього 28 до 25 максимум за долар».

Андрій Новак вважає, що нижче 25 гривень за долар курс не впаде

Але при цьому Новак, підкреслив, що не сам курс важливий, а купівельна спроможність грошової одиниці.

«Можна мати нижче курс, але за ту кількість грошей купити більше товарів і послуг. Тому для людини важлива динаміка купівельної спроможності. Чи може вона купувати більше за ці гроші, або менше», - пояснив нам експерт.

Раніше Знай.ua писав про захмарні зарплати українських IT-шників.

Також ми повідомляли про долар по 50 і про те, що в 2019 році гривня ризикує побити багаторічний антирекорд.