Через стрімке подорожчання ліків, та ще й нерідко сумнівної якості, українці все частіше закуповуються медикаментами в ближньому зарубіжжі, де, як це не парадоксально, вони в рази дешевше.

І це при тому, що середня зарплата в Східній Європі – вдвічі-втричі вища від нашої.

А українці, м'яко кажучи, – не найздоровіша нація. І ті, хто не має можливості їздити затоварюватися за кордон і змушений купувати по кілька найменувань препаратів щомісяця, в прямому сенсі слова працюють на аптеку – на таблетки йде чимала частина зарплати.

Мешканці Західної України масово їздять у шопінг-тури до аптеки Польщі, заощаджуючи при цьому сотні доларів.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Страна" вияснила, що і за скільки українці купують за кордоном і чому в Україні таблетки такі дорогі.

"Таблеткотуры"

"Всякий раз, коли ми возимо туристів на одноденки в Польщу, в кожному автобусі я бачу людей, які у вільний час біжать в найближчу аптеку. Родичі або знайомі передають їм рецепти, щоб купити ліки. Причини дві – ціни і підробки", – написав на своїй сторінці в Facebook Ігор Лильо, екскурсовод зі Львова.

Наприклад, противиразковий препарат "Контролок" у Польщі коштує 17 злотих, тобто 125 грн, а у нас – 350 грн. Різниця 225 грн. Причому в польській упаковці – 28 таблеток, у нас – 14, тобто ще ділимо на два.

"Це ще невелика різниця. Препарат "Плавикс" для судин – у нас 28 таблеток стоять понад 700 грн., у Польщі 84 таблетки коштують 900 грн", – каже Галина Задоровська.

Особливо відчутна різниця в ціні на дорогі препарати від серйозних хвороб.

Заощадити можна 100 доларів

Мешканці Галичини спеціально їздять за ліками в Польщу – до кордону близько години їзди. Львів'янка Христина Манюк так постійно ходить за ліками від епілепсії.

"В Україні за упаковку платила 500 грн, а в Польщі – вдвічі дешевше. Ще купую мамі препарати, у неї цукор. Економія в місяць – близько сотні доларів", – каже вона.

Для купівлі ліків в Польщі потрібен рецепт, можна і від українського лікаря, головне – латинськими літерами. Люди кажуть: куплені за кордоном ліки дійсно лікують, а наші таблетки часто ні.

"Я ліки для суглобів в Угорщині замовляла. Різниця – в рази", – каже львів'янка Марина Яцунда.

Надприбутковий бізнес на ліках "кришує" влада

Вони заробляє на цьому мільярди.

"Схема працює, оскільки в ній зацікавлені ті, хто встановив правила гри. А вони сидять в міністерстві охорони здоров'я", – каже експерт фармацевтичного ринку Андрій Кожум'яка.

Нагадаємо, Супрун розповіла про "лікувальний" алкоголь: записуйте новорічний рецепт.

Як повідомляв "Знай.ua", Супрун дала убивчий прогноз: який смертельно небезпечної хвороби не уникне кожен шостий українець.

Також "Знай.ua" писав, що Уляна Супрун взялася за аптеки: українці масово понесуть ліки назад.