Слідом за європейськими країнами, проблемою пластикових пакетів перейнялася і Україна. За два роки їх можуть заборонити використовувати і в нашій країні.

Таку пропозицію містить законопроект №9507, пише UBR.

Правда, пластикове табу, на думку ініціаторів документа, має торкнутися не усіх видів пакетів, а тільки найтонших – товщиною до 15 мкм, і трохи більш щільних (до 50 мкм). Та й то, з винятками. Автори врахували любов економних українців до вагових товарів і залишили супермаркетам можливість залишати на розкладках з такими продуктами рулони пакетів розміром не більше приблизно листа звичайного офісного паперу (у складеному стані).

"Це логічний крок, оскільки фактичної альтернативи фасувальним поліетиленовим пакетам не існує. Можна прийти в супермаркет з лляної сумкою, як це прийнято в Європі, але цукор на вагу в нього не насыплешь", - говорить Генеральний директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Якщо документ набере сили, торговцям потрібно буде потурбуватися про екологію та замінити дешеві пакети більш ккологічними. Щоправда, вже зараз у багатьох торговельних мережах пропонують так звані еко-пакети та тканинні сумки. Вони правда коштують дорожче, але їх можна використовувати багаторазів.

Відповідно до норм законопроекту, такі пакети повинні мінімум на 40% складатися з біологічних інгредієнтів. Тих, які допоможуть йому "розвалитися" на вуглекислоту, мінеральні солі, метан і біомасу в короткі терміни.

Під заборону також можуть потрапити і звичні нам пакети для сміття.

Ціна питання

Звичайно нова екологічна упаковка буде в рази дорожчою.

"Відмовлятися від пластику необхідно, це факт. Однак слід враховувати не тільки екологічний аспект, але і добробут громадян. В Європі самі люди вимагають заборони пластика, тому що готові платити за збереження природи з власної кишені. Чи готові до цього українці – питання відкрите. Крім того, заборона одних лише пакетів в супермаркетах не вирішить проблеми. Адже у нас велика частина продуктів так чи інакше пакується в поліетиленову тару. А роздільний її збір і переробка слід не налагоджено", – додає Дорошенко.

Під час боротьби з пластиком різко зросте попит на папір. А це у свою чергу призведе доактивнішого вирубування лісів, що в нашій країні вже й так є величезною проблемою.

В Європі до питання збереження довкілля підходять комплексно. Не лише пакети під забороною, а й одноразовий пластиковий посуд, ватні палички і таке інше.

Також там налагоджена система збору відходів. Люди самі підходять до цього питання відповідально. Жителі часто здають викокристану тару на утилізацію, таким чином частково відбиваються витрати за упавку в магазинах.

Нагадаємо, вчені знайшли спосіб, як боротися з пластиком в океані. Їм у цьому допоможуть бактерії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна втратила єдиний завод з утилізації небезпечних відходів.

Також Знай.ua писав про те, що вчені показали одноразовий посуд, який не забруднює довкілля.

Дивіться: Як в Європі обходяться з побутовими відходами