Екологи стверджують, що в Україні немає підприємств з необхідними технологіями для переробки небезпечних відходів. У Львові закрився останній в країні завод, який міг займатися утилізацією батарейок.

Відповідне розслідування провела "КП" в Україні".

Львівський завод "Аргентум" займався частковою переробкою акумуляторів та інших видів елементів живлення, добуваючи з них кольорові і дорогоцінні метали. На підприємстві не називають причин закриття, але екологи стверджують, що це сталося через відсутність потрібної кількості поставок на завод.

"Ми проводили міні-розслідування. І сказати, що "Аргентум" утилізував батарейки – дуже важко. Вони з допомогою магнітів отримували потрібні елементи. А просто викидали відходи в каналізацію", - пояснює еколог Катерина Коренко.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

На даний момент в Україні немає екологічно безпечного обладнання з циклічним процесом. Тому всі батарейки, які українці здають на переробку, просто зберігаються на складах.

Єдиний варіант – вивозити батарейки на переробку в Європу, найбільші підприємства перебувають у Франції та Німеччині. Однак це дуже недешево.

Перевезення та утилізація однієї тонни становить 570-725 євро, тобто для того, щоб транспортувати 200 тонн в Європу, знадобиться понад 100 тисяч євро.

Всеукраїнська екологічна організація "Батарейки, здавайтеся!" провела дослідження і з'ясувала: одна викинута батарейка може забруднити 20 квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води. Саме тому так важливо налагодити якісну утилізацію акумуляторних батарей.

При цьому з 1 січня 2018 року в Україні набрав чинності закон про обов'язкову сортування сміття. Порушників чекає штраф від 340 до 1360 гривень за несортоване сміття.

Нагадаємо, школяр виконав головну мрію одного з допомогою пластикових кришечок. Ця історія зворушила до сліз всю Україну. Історія Влада і Саші ще раз доводить, що можливо все.

Як повідомляв Знай. ua, основні причини не їсти м'яса. Аргументи переконливі, вибір - за вами.

Знай. ua писав, що в мережі показали одноразовий посуд майбутнього. Тепер можна не турбуватися про екологію.