В Україні можуть повністю заборонити поліетиленові пакети.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Наразі вже відомо, що у Верховній Раді депутати зареєстрували проект закону, яким пропонується позбутись від шкідливого матеріалу вже у найближчі роки.

Відомо, що понад 60 народних обранців із різних фракцій подали відповідний законопроект, який врегулює використання поліетилену в Україні.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відзначається, що у разі прийняття документу у магазинах дозволятиметься продавати так звані біорозкладні пакети, які зараз доступні в багатьох господарських магазинах. Вони розкладаються досить швидко, в середньому 2-3 роки.

Крім того законодавці передбачають можливість продажі надлегких пластикових пакетів шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), які призначені до упаковки риби, м'яса, а також сипучих продуктів, льоду. Решта видів продавати забороняється;

Закон у разі прийняття почне діяти з 1 січня 2021 року. Пункт же про заборону продажу поліетиленових пакетів вступить чинності 1 січня 2022 року.

Якщо ж підприємець порушив закон, він буде оштрафований. За продаж заборонених видів пакетів - 1700 гривень, за відсутність спеціального маркування - 30% від вартості партії товару.

Разом з тим варто відзначити, що мікрохвильова піч виконує важливу функцію в господарстві багатьох людей.

Але питання безпеки та користування нею досі не вивчені детально. Зокрема, у якому посуді можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі.

Велика частина спорів стосуються хімічних речовин, які використовуються у виготовленні пластикових контейнерів: бісфенол А і фталати.

Ці хімікати вважаються "ендокринними шкідниками", тому що заважають роботі різних гормонів.

Деякі експерти рекомендують не використовувати пластикові контейнери, навіть якщо виробники стверджують, що "безпечні для мікрохвильової печі".

Нагадаємо, будівля, в якій продавали коноплю, злетіла в повітря.

Як повідомляв "Знай.ua", в супермаркетах заборонили поліетиленові пакети, за продаж - космічний штраф.

Також "Знай.ua" писав, що eВay пообіцяла Україні відмитися від скандалу з "ДНР" і "ЛНР".

Поліетиленові пакети заборонили виробляти та продавати у Грузії