Нове дослідження Віденського медичного університету в Австрії та Агентства з охорони навколишнього середовища встановило, що в людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Вчені проаналізували зразки калу восьми осіб з різних географічних регіонів: Фінляндії, Італії, Японії, Нідерландів, Польщі, Росії, Великобританії і Австрії, повідомляє The Medical News Today.

Більш того, у фекаліях кожного добровольця містилося близько 9 видів пластику розміром від 50 до 500 мікрометрів. Найчастіше це був поліпропілен або поліетилентерефталат. На кожнi 10 г "стільця" припадало близько 20 частинок микропластика.

Слід зазначити, що всі учасники протягом тижня вели щоденник харчування.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Медики і до цього підозрювали про попадання пластику в організм людини, однак вперше змогли це довести. Проблема в тому, що частинки шкодять не тільки травної системи. Микропластик здатний проникати в кровотік, лімфатичну систему і навіть в печінку.

Що таке микропластик?

Пластмаса не гниє, на відміну від органічних сполук, а розпадається на різні частинки до самих крихітних. Наприклад, микропластик становить 5 мм в діаметрі.

І деякі з них можуть непомітно проникнути в екосистему, не нашкодивши їй, а від деяких вмирають сотні, якщо не тисячі, видів тварин, птахів і риб.

Проблема ще в тому, що крихітні частинки пластику можуть парити в повітрі навколо нас і в пилу, яку ми вдихаємо щодня.

Знову ж таки, деякі з них настільки малі, що здатні проникати через мембрани наших легенів і кишечника та поширюватися по всьому організму.

Деякі виробники створюють микропластик для використання в промислових процесах, тоді як знищення великих пластмас приводить до появи микропластика.

Нагадаємо, постійне життя поблизу галасливих доріг збільшує ризик виникнення депресії на дві третини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.