Якщо раніше наші земляки розглядали нерухомість у Європі, як щось недосяжне, то тепер складають цілком реальні плани і навіть думають про інвестиції. Все тому, що окрім Польщі з'явилося чимало інших варіантів, які подекуди будуть прямим квитком для отримання посвідки на проживання.

Відпочинок і робота

Житло у Європі
Житло у Європі

Закордонна нерухомість ділиться на дві категорії: відносно дешева (від 100 – 200 тисяч євро, використовується для відпочинку), і друга – для здачі в оренду (дорожчі, стартують від 250 тисяч євро).

Останні дозволяють розраховувати на так звану "золоту візу", яка дає право на посвідку на проживання. Зрозуміло, що паралельно елітною нерухомістю можна користуватися за призначенням — жити там або здавати в оренду.

Житло у Європі
Житло у Європі

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Покупців з бюджетом до 200 тис. євро найчастіше цікавлять квартири або комерційні об'єкти в країнах Східної Європи — Польщі, Угорщині, Чехії та ін. Або на європейських морських курортах — Болгарії, Греції, Іспанії.

Квартири у Польщі

Житло у Європі
Житло у Європі

Інколи в тій самій Польщі квартири обходяться дешевше, ніж в Україні. Наприклад, у Гданську, за даними Мінфіну, однокімнатна квартира в новому будинку площею до 40 кв.м коштує приблизно в $73 тис. Така ж на вторинному ринку пропонується за $88 тис. Але при цьому варто враховувати, що в ціни на вторинному ринку завжди закладається торг в 7-8%, так що підсумкову вартість можна знизити до $81 тис.

Житло у Європі
Житло у Європі

У Варшаві ціни вищі приблизно на 20%, така ж одиничка в новому будинку буде коштувати вже близько $92 тис., а в старому — $103 тис. Але в Польщі навіть іноземець може отримати іпотеку. Для цього потрібно довести наявність стабільного доходу від 2 тис. євро на місяць (краще — від власного бізнесу) і мати перший внесок в 20% від вартості об'єкта. Відсотки для українця будуть вищими, ніж для жителя ЄС — 5% проти 3%. Терміни кредитування — до 45 років.

Житло у Європі
Житло у Європі

Здавати житло в оренду в тій же Польщі не так вигідно, як у нас. У Києві одиничку за $30 тис. реально здавати від 6 тис. грн. (тобто приблизно за $200 в місяць). У рік виходить $2,4 тис. Повернути вкладення можна за 12,5 років.

Житло у Європі
Житло у Європі

Одиничку в Варшаві за $100 тис. доларів можна здавати в оренду за $400-450 на місяць (без урахування комунальних платежів). У рік це до $5,4 тис., а термін окупності такого житла складе більше 18 років.

Але зате в Польщі ціни на нерухомість зростають на 10-12% на рік, а в Україні в доларовому еквіваленті в останні роки тільки падають. Тому нерухомість в Східній Європі дозволяє, як мінімум, зберегти заощадження.

Нерухомість для курортів

Житло у Європі
Житло у Європі

Ще один вид заробітку, приміром у Болгарії. Там квартири, зроблені під студію, коштують від 23-25 ​​тис. євро. Наприклад, за 23 тисячі пропонується студія площею 40 кв. м з ремонтом і навіть меблями в новому житловому комплексі на курорті Святий Влас. А за 25,5 тис. — аналогічний об'єкт в більш розкрученому Сонячному березі. У сезон таке житло реально здавати, як мінімум, за 30 євро на добу, що дозволить заробити близько 5 тис. євро на рік. Тобто термін повернення інвестицій — менше 5 років.

Посвідка на проживання "зі знижкою"

Житло у Європі
Житло у Європі

Такі правила діють у Греції. Вас достатньо купити нерухомість за 250 тис. євро, що й приваблює потенційних покупців. Крім того, місцевий ринок тільки починає відновлюватися після кризи, тому ціни знаходяться буквально на дні.

Приблизно за такі ж гроші — 250 тис. євро — можна отримати посвідку на проживання в Латвії. Якщо мова йде про латвійську глибинку, то там дозволяється купити два об'єкти за 125 тис. ПНП тут діє п'ять років, але підтверджувати її потрібно щорічно. Ще один мінус — заробити на латвійській нерухомості буде набагато складніше, ніж, скажімо, на грецькій.

Житло у Європі
Житло у Європі

На Мальті ПНП обіцяють за купівлю нерухомості від 270 тис. євро. Є спосіб ще дешевше — оренда квартири на суму не менше 10 тис. євро на рік (на термін не менше 5 років). У Мальті за такі гроші реально купити апартаменти площею 60-70 кв.м в новому ЖК, але не на першій лінії біля моря. Ціни на особняки стартують від 800-900 тис. євро.

Житло у Європі
Житло у Європі

На Кіпрі отримати "золоту візу" можна в обмін на інвестиції в нерухомість від 300 тис. євро. За такі гроші там реально купити двушку до 70 кв.м в одному з курортних міст (скажімо, Лімасолі). Здавати в оренду в курортний сезон її реально за 50 євро на добу, а це близько 15 тис. євро на рік.

Дивіться: В Україні набувають популярності новобудови з дуже дешевими квартирами

Нагадаємо, ПриватБанк попередив українців про фейк.Як повідомляв "Знай.ua", українцям подарували тиждень відпочинку на Великдень. Також "Знай.ua" писав, львівський науковець очолить експедицію в Антарктиду.