Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан заявив, що припущення про продовження курсування українських кораблів через Керченську протоку з Чорного в Азовське море і назад, продиктовані не політикою, а життєвою необхідністю.

На його думку, Азовське море - внутрішнє море України та Росії, і наша країна має повне право проходити до своїх портів Маріуполю і Бердянську. Раніше повідомлялося, що Україна може запрошувати на кораблі, що проходять через Керченську протоку, міжнародних спостерігачів.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

"Мені здається, що не (нападати на українські кораблі. - Ред.). за ситуацією в Азовському морі стежать наші західні партнери. Азовське море - море двох країн - України та Росії. Кораблі НАТО там курсувати без особливого дозволу не можуть. Але не тільки тому наші кораблі пройдуть через протоку без супроводу. Ми у себе вдома. Кого і чого ми повинні боятися? Хоча, звичайно ж, потрібно бути готовими до будь-якого розвитку ситуації. Ми маємо право вільно проходити через протоку до наших українських портів - Маріуполю і Бердянську. Це наші територіальні води, і ми їх нікому не віддамо ", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

українські кораблі в Керченській протоці
українські кораблі в Керченській протоці

Ветеран зовнішньої розвідки також підкреслив, що Україна має можливість доставляти в акваторію Азовського моря катера залізницею, що робиться і зараз. Однак, без моря порти помруть.

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

"Тому я хочу сказати, що оголошення про те, що наші кораблі знову пройдуть через Керченську протоку - воно не є політичним. Для нас такі проходи життєво необхідні. А Росія нахабно порушує принципи вільного судноплавства", - резюмував Василь Богдан.

Дивіться: Захоплення Азовського моря: військові кораблі Росії за чотири милі від українських пляжів

В якому стані ВМС України?

ВМС України
ВМС України

Після анексії Кримського півострова Росією національний флот втратив понад 80% своїх активів і спроможностей, як повідомляли у ВМС України. Багато українських суден залишилися в Криму, а частина військовослужбовців перейшла на бік Росії. За кілька років Україні довелося відновлювати та нарощувати потенціал Військово-морських сил.

Військово-морські сили України базуються на двох структурах, ще одна наразі будується:

ВМС України
ВМС України

Західна військово-морська база в Одесі - основна база ВМС України після анексії Криму;

Південна військово-морська база в Миколаєві - переміщена з затоки Донузлав у Криму після 2014 року;

Азовська військова-морська база - наразі створюється в Бердянську, з додатковими пунктами базування в Маріуполі та Генічеську.

Бойовий склад українського флоту налічує 16 суден. Флагманом ВМС ЗС є фрегат "Гетьман Сагайдачний", якому понад 25 років, що базується зараз в Одесі. Під час анексії Криму він перебував в Аденській затоці біля берегів Сомалі, де брав участь в антипіратській операції НАТО "Океанський щит".

Український флот
Український флот

Одним з провідних суден флоту також є середній десантний корабель "Юрій Олефіренко", спущений на воду в 1970 році і призначений для висадки десанту.

До складу флоту також входять ракетний катер "Прилуки" та десантний катер "Сватове", які зараз на ремонті, а також 10 артилерійських катерів. Протягом 2016-2018 років, вперше за багато років, до корабельного складу ВМС України включили шість новозбудованих малих броньованих артилерійських катерів.

Український флот
Український флот

Два патрульних катери класу Island передали Україні Сполучені Штати Америки у вересні. Їх очікують в України наприкінці 2019 року. Також до складу ВМС України входить понад 40 суден допоміжного флоту (навчальні, рейдові та протипожежні катери, буксири, та ін.).

На деяких з них встановлено озброєння - наприклад, на рейдовому буксирі "Яни Капу", який теж відбуксували до Керчі, встановлено два кулемети, за даними Українського мілітарного центру.

Український флот
Український флот

Окрім Збройних сил, свій флот мають українські прикордонники - це близько 10 кораблів і близько 30 катерів, які не входять до складу ВМС Збройних сил.

Серед них - "Нікополь" та "Бердянськ", які наразі російська сторона відбуксувала до Керчі після зіткнення в Азовському морі.

Дивіться: Український флот отримав нові бойові кораблі

Нагадаємо, Зеленський розповів, що зробить одразу ж після перемоги на виборах. Як повідомляв портал "Знай.ua", українські військові отримають нові звання. Також "Знай.ua" писав, Столтенберг несподівано звернувся до Європи.