У понеділок, 11 лютого, члени Святої спільноти гори Афон зустрілися для обговорення питання надання Українській церкві автокефалії. Представники 20 монастирів Афону під час зустрічі Святогірського братства висловили свою чітку позицію та підтримали Україну.

Про це пишуть місцеві грецькі ЗМІ.

Зараз російська сторона відзначається безпрецедентним тиском на Святу Гору щодо створення в Україні незалежної помісної церкви. Цей тиск поширився й на духовенство інших країн, зокрема Грузії.

Члени Священного Кіноту Святої Гори Афон висловили свою повну консолідацію з позицією Вселенського Патріарха Варфоломія, до канонічної юрисдикції якого історично належить Свята Гора Афон: "Ми залишаємося на боці Вселенського Патріархату і не будемо миритися з його приниженням".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Окрім цього на зустрічі розглянули суперечки, які виникли між предстоятилями помісних православних церков, а також на Афоні, з питання про визнання автокефалії Православної церкви України. Зустріч Священного Кіноту відбулася в закритому непублічному форматі.

Офіційний представник Святогірської братії в коментарі Romfea сказав: "Важливо зберегти єдність святих монастирів і дати всім чітке послання, що ніхто не зможе використовувати Афон. Афон для всіх. Ми хочемо зберегти мир і єдність церкви. Але як Афон ми не дозволимо, щоб еллінізм і Вселенський Патріархат були принижені".

Представник Святогірської братії також додав: "Свята спільнота має достатньо мудрості та досвіду, щоб Афон не був інструментом і важелем тиску заради чужих цілей".

Члени Святої спільноти гори Афон також висловили спільне бажання щодо утримання від публічних заяв. Вони аргементували це тим, що бояться неправильного тлумачення іншими своїх слів. Остаточне рішення з приводу України буде винесено пізніше.

Нагадаємо, що московскі попи намагаються залякати грузинських єпископів, які підтримують українську автокефалію.

Як повідомляв "Знай.ua", митрополит Епіфаній збентежив заявою щодо Донбасу та Криму.

Також "Знай.ua" писав, що грузинська церква про український Томос: відреагуємо, але не зараз.