Українці щороку в середньому переплачують за опалення до 40%. Причини таких витрат у тому, що старі неутеплені будинки зїдають надто багато ресурсів. А купуючи квартиру, більшість людей не замислюються над його енергоефективністю і потім за це розплачуються з власної кишені. Експерти розповіли, в яких будинках краще купувати житло.

Про це пише "businessua.com".

Хоч і квартири, наприклад, у хрущовках значно дешевші, проте на практиці виявиться, що жити в них на 20-30% дорожче.


Як обрати квартиру, щоб потім не переплачувати

В Україні близько 80% "холодних" будинків.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

"У минулому році платив за комуналку 1,5 тис. У цьому місяці заплачу за січень 2,3 тис.", – розповідає житель однокімнатної квартири в Святошинському районі Андрій Яров.

Зі старою квартирою за нижчу вартість ви отримаєте платіжки з космічними сумами та холодними кімнатами. І тут не вирішать ситуацію нові вікна.

"Квартиру купував три роки тому. Грошей було впритул. Ось з'явився такий варіант, люди їхали і великий дисконт дали. У будинку ОСББ немає, двері в під'їзді постійно зламані, питати немає з кого. Стіни дуже холодні. Поміняв вікна, але все одно весь будинок холодний. Плачу багато грошей і мерзну. Думаю, може легше вже іншу квартиру знайти", – скаржиться Андрій.

За словами експертів, деякі будинки простіше знести та побудувати новий, ніж утеплювати.

Таким чином, наприклад, за 5 роківжитя в хрущовці, за опалення жителі переплачують стільки, що можна було б відкласти на недороге авто.

Чому в новобудові жити вигідніше

Новібудинки відповідають правилам енергоефективності. Тільки через це суми в платіжках можуть бути на 30-40% меншими. Тобто не потрібно знайомитися з усіма сусідами, шукати, де брати кредит і всім будинком платити 8 млн грн за утеплення.

Крім того, в нових будинках комфортніше і ви маєте можливість самостійно контролювати, скільки витрачати тепла.

У старих будинках система опалення не дозволяє встановити прилади обліку в кожну квартиру. Тому доводиться платити за той обсяг тепла, який показав будинковий лічильник.


Так, купивши квартиру в новому будинку, можна щорічно економити десятки тисяч гривень, не оплачуючи "зайве" тепло. І враховуючи, що тарифи на опалення зростають, щороку сума економії буде збільшуватися.

Нагадаємо, літню українку судитимуть за незаконну субсидію.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям розповіли про всі нюанси страхування житла.

Також Знай.ua писав про те, що вартість оренди квартири в Києві порівняли з умовами найму житла в інших країнах.

Дивіться: Як убезпечити свою квартиру