"Сусідські війни" йдуть роками, і іноді навіть доходять до судів. Купуючи квартиру, люди часто разом з квадратними метрами отримують ще й купу головного болю, який створюють сусіди. Одні труять інших мешканців газом, заливають водою і роблять життя нестерпним, заводячи вдома притулок для тварин.

Наприклад, в спальному районі Києва через сусідку, яка збирає у себе вдома мотлох, ледь не згоріла багатоповерхівка. Жінка хотіла заварити чай, в результаті чого загорілися розкидані біля плити речі. Пожежникам вдалося швидко ліквідувати полум'я, перекривши газ, - пише "Сьогодні".

Звичайно інші мешканці оббивають пороги різних інстанцій, звертають ся зі скаргами до поліції, однак наші правоохоронці лише розводять руками.

Оскільки у багатоквартирному будинку існує безліч проблем та ризиків, українцям радять застрахувати свою власність.

ремонт

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Експерти відзначають, що в основному українці страхують саме ремонт. Оскільки через затоплення найчастіше страждають.І саме цей випадок найчастіше є страховим. Крім того, можна застрахуватися на випадок, коли таким поганим сусідом випадково виявитесь ви і вам доведеться відшкодувати збитки.

"Затоплення - найпоширеніша ситуація, від нього найбільше страждає обробка. Ви розумієте ціну свого ремонту, ціну ремонту сусіда знизу і оцінюєте, на яку суму хочете оформити договір страхування, і яку страхова компанія максимально вам відшкодує", – відзначає заступник голови правління страхової компанії Ольга Кабанець.

Важливо, наголошують юристи, уважно читати умови договору. Звертати увагу на всю нюанси щодо компенсації та у яких випадках.

затоплення

Що пропонують страхові

Зараз застрахувати можна практично будь-яку нерухомість: квартиру, будинок і навіть прибудови у дворі. Але якщо до страхування автомобілів українці звикли, то у випадку з квадратними метрами, тут не все так добре. В основному договори укладаються щодо нерухомості, яка перебуває в заставі банку.

Як відзначають аналітики, причиною того, що українці не страхують житло, це у першу чергу - низькі доходи.

Вартість нерухомості в країні прив'язана до долара, а вартість страховки в Україні прив'язана до вартості нерухомості.

"За останні п'ять років нерухомість подешевшала в доларах, але не так сильно, як у людей впала зарплата в гривнях. Раніше, коли за страховку квартири вартістю 100 тис. доларів треба було заплатити 200-300 доларів на рік, це не здавалося захмарними грошима для власника. Зараз така квартира коштує дешевше, а заплатити за неї треба 200-250 доларів. Навіть застрахувати найдешевшу двокімнатну квартиру коштуватиме мінімум 100 доларів. Українцю складно одномоментно віддати всю суму, але не всі компанії готові йти на розстрочку", – говорить експерт.

Яку компенсацію можна отримати

Як правило, страхові покривають збитки через пожежі, вибухи, задимлення, протиправних дій третіх осіб, стихійних явищ чи затоплення квартири сусідами, або якщо затопили ви когось. Але останнє - це вже окремий випадок і умови там інші.

Як вибрати страхову і на що звертати увагу?

Перед тим, як звернутися до страхової компанії, не зайвим буде помоніторити інформацію в мережі, почитати відгуки чи поцікавитись у знайомих.

Згідно із законом, у страхової повинна бути ліцензія, її можна перевірити на сайті Нацкомфінпослуг. Також там можна знайти дані щодо заборгованості компанії перед клієнтами.

Але головне - це ваш договір, перед тим, як його укласти, уважно прорахуйте всі деталі. Насамперед, треба звертати увагу на розмір франшизи і страхової премії. Через неуважність може виявитися, що при збитку страхова нічого не компенсує. Так може статися через франшизу – це частина збитку, яка не підлягає відшкодуванню. Тобто страхова компанія при виплаті відніме від суми збитку розмір франшизи, яка вказана в договорі. Якщо сума збитку менше, ніж франшиза, то страхова взагалі нічого не відшкодує.

Також треба звертати увагу, що саме страхує компанія. Може бути так, що в договорі вкажуть тільки коробку будинку. Це неправильно тому, що ще є комунікації, двері, вікна, які не входять до коробки.

Скільки коштує страховка?

Сума залежить від того, у скільки власники оцінюють свої "стіни", ремонт або майно.

В середньому ставка зі страхування житла в комплексі з обробкою, меблями і технікою коливається від 0,1% до 0,5%.

При цьому страхові ділять житло на три об'єкти страхування: конструкція, зовнішня і внутрішня обробка, майно в квартирі.

Наприклад, якщо ви хочете застрахувати лише конструкції будинку, вам щороку потрібно робити внески від 40 до 1500 грн. Щоправда, за 40 грн застрахують тільки стіни, якщо вони постраждають під час пожежі.

Якщо ж ви бажаєте застрахувати увесь будинок та включити більше пунктів компенсації, то такий договір вам обійдеться від трьох до семи тисяч на рік.

І в разі чого, ви можете отримати досить велику суму компенсації.

Також можна застрахувати житло, яке здаєте в оренду. Важливо, під час оформлення договору, повідомити про цей факт, оскільки якщо цього не зробити, а потім виявиться, що ви приховали цей факт, то ви ризикуєте взагалі залишиись без виплат.

До тог ж, в орендовагій квартирі можна застрахувати все житло комплексно, так і окремі елементи. Однак наприклад, меблі, техніку, на випадок крадіжки чи поломки застрахувати не вийде. Недбайливе користування речами не є страховим випадком і під компенсацію не підпадає.

Нагадаємо, експерти розповіли, чому українці відмовляються срахувати своє здоров'я.

Як повідомляв портал Знай.ua, відома співачка Тейлор Свіфт вирішила застрахувати свої ноги. Страхова компанія оцінила її принади в 40 мільйонів.

Також Знай.ua писав про те, що жителям столиціпояснили, як оформити "картку киянина" за новими правилами.

Дивіться: Як убезпечити своє житло від ризиків