Держпідприємства переписали пробірні тарифи, тому клейма і проби обійдуться ювелірам на порядок дорожче. З 18 лютого 2019 року розцінки збільшаться від 30 до 280%!

Наприклад, вартість одного відбитка проби на сріблі лазером зросте з 1,01 грн до 3,11 грн без ПДВ за грам виробу, тобто на 208%. Найбільш популярна серед виробників і населення механічна проба обійдеться вже в 2,32 грн замість 0,61 грн: подорожчання на 280%.

Клеймо на золоті вироби подорожчало приблизно на 20%.

Таким чином, тарифи на срібло прирівняли по вартості до золота. А для споживача зростуть в ціні саме срібні прикраси, особливо дрібні і порівняно недорогі.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Не забуваємо і про авансовий збір у розмірі 10% від вартості основного металу в сплаві. Збір сплачують при подачі виробів на таврування в держпідприємства пробірного контролю. З урахуванням оновлених тарифів та збору, послуги за таврування зараз можна порівняти з вартістю роботи самих ювелірів.

Останні хочуть прибрати авансовий збір, а клеймування зробити добровільним. Необхідні відбитки цілком по силам і приватникам, так як в нинішніх умовах архаїчне клеймо давно перестало служити знаком гарантії.

Учасники ринку планують загальний з'їзд і розробку відповідного законопроекту. Хоча його вдасться подати оптимально до початку наступного року. А поки покупцям ювелірних виробів доведеться переплачувати.

Раніше ми писали, що люди, які бажають заволодіти чужими грошима, постійно шукають нові способи і можливості для вчинення нових злочинів. У всі часи найчастіше жертви розлучалися зі своїми кровними саме через власну довірливість або необізнаність. Незважаючи на те, що правоохоронці регулярно попереджають українців про різні способи виманювання грошей, а також розповідають страшні історії про різних злочинах, менше жертв аферистів від цього, на жаль, не стає.

Нещодавно один з таких випадків стався в Запорізькій області, в Пологах, де місцевим жителям стала приходити в повідомленнях інформація про те, що їхні картки заблоковані на 62 дні.

Нагадаємо, у Києві евробляхер винайшов "аферу століття": продав, а купити забув.

Як повідомляв Знай.uа, у Києві аферисти придумали новий спосіб видурювання грошей: обережно, можете купити парк.

Знай.uа писав, афера століття в Києві: сотні українців втратили купу грошей в один день.