Історія свята

Харалампій був єпископом і помер мученицькою смертю. Як єпископ працював в Магнезії, Мала Азія, римська провінція. Його ім'я в перекладі з грецького означає «осяяний радістю». Він жив в часи, коли проконсулом Магнезії був Лукіан. За свою віру його засудили до смерті. За переказами, під час смерті йому було 113 років.

Прохор був давньоруським православним святим, ченцем Печерського монастиря. Він вів життям аскета і навіть не їв звичайний хліб – збирав лободу, перетирав руками в борошно і робив таким чином хліб. Влітку намагався заготовляти на весь рік. Їв тільки проскуру, пив лише воду, тому його називали лободником. Помер в 1107 році і похований в Ближніх печерах.

Анна Новгородська – дружина князя Ярослава Мудрого, матір Мстислава, князя Київського. Всім дітям вона дала прекрасну освіту, навчила працьовитості і виховала в християнській вірі. Наприкінці життя вона пішла в монастир, де і закінчила своє життя.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Традиції свята

Прохора на Русі назвали Весновієм, тому що вже закінчувалася зима, а весна була дуже скоро. В цей день говорили: «До Прохора стара охала: ох, студено. Прийшов Прохір та Влас: ніяк весна у нас?» (пам'ять святого Власа відмічається на наступний день).

Але боялися, що ще повернеться зима і розлютуется, тому просили: «Лютуй, лютий не лютуй, а на весну брів не хмур». Однак люди думали, що мороз і сам розуміє – недовго йому залишилося панувати. «На Прохора і зима заохає, а лютий лютує, але весну чує».

Також в цей день чоловіки збиралися на схід всім селом і вислуховували доповідь старости. Потім вони вирішували: варто його залишити або обрати нового. Зазвичай його обирали на 3 роки, але якщо чимось серйозно провинився, то могли і достроково усунути, наприклад, якщо він витратив громадські гроші.

Нагадаємо, до Верховної Ради України подали законопроект, який передбачає поповнення вихідних днів. Не поспішайте радіти, насправді мало що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, що в березні для метеозалежних людей буде кілька важких днів. Фахівці розповіли, наскільки небезпечною буде активність сонця і склали календар магнітних бур на березень 2019 року.

В Україні продовжують боротися зі сміттям. Так, в Тернополі вже в примусовому порядку ввели сортування побутових відходів. Вирішили заварити сміттєпроводи в багатоповерхівках, а замість цього облаштувати майданчики для спецконтейнеров.

23 лютого— Прохорів День