В.о голови Моз України Уляна Супрун розповіла, що таке «вигоряння» на роботі, як його розпізнати і як з ним боротися.

Ці поради з'явилися на офіційній сторінці Facebook Супрун.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

"Для багатьох завершення робочого тижня означає наближення бажаного відпочинку. Але є стан, коли вихідні або навіть відпустка не допомагають відновити сили. Мова йде про "вигоряння". Розповідаємо, що з нами відбувається при вигорянні" і як з ним боротися", - пише Супрун.

Вона зазначає, що в першу чергу необхідно розуміти, що «вигоряння» і втома – не одне і те ж. Коли ми втомлюємося, відпочинок, нормальний сон і хороша їжа допомагають у відновленні енергії. Але вони не допоможуть при вигорянні.

Супрун перераховує симптоми вигорання:

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще
  • Вигоряння схоже на депресію: немає сил, поганий настрій і емоційна нестабільність, порушення харчової поведінки та сну, і невпевненість у своєму професіоналізмі або здібності. Часто вигоряння супроводжується цинізмом щодо роботи і колег.
  • Люди більше не здатні повноцінно виконувати свою роботу, приймають помилкові рішення і відчувають себе емоційно виснаженими. У той же час, вони сильно ризикують не тільки на психічним здоров'ям, але і фізичним.
  • Фізичні симптоми можуть проявлятися як головний біль, запаморочення, шлунково-кишкові болі, прискорене серцебиття або задишка.
  • Люди з вигорянням часто негативно ставляться до своїх завдань, їм важко концентруватися, вони стають апатичними і не мають творчої сили. При цьому відбувається різке зниження продуктивності, яке впливає на виконання щоденних завдань не тільки на роботі, але і вдома.
  • Людина, що вигоріла, частіше помиляється і не усвідомлює цього, погано тримає інформацію, тривожна і менш уважна.

"Що саме відбувається в тілі при вигорянні? Єдиного маркера вигорання не існує. Але досить часто при вигорянні сильно порушується ось регуляції гіпоталамус-гіпофіз-наднирники. Вона визначає, наприклад, нашу ранкову бадьорість, адекватну реакцію на стрес і здатність його пережити. При вигорянні гормон кортизол більше не виділяється вранці — тому вже на початку здається, що немає сил. Кортизол не виділяється і у відповідь на стресовий фактор, або ж тіло не реагує на нього як слід", - говорить Супрун.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Щоб визначити, чи є у вас вигоряння, Супрун пропонує відповісти на такі питання:

Стали ви останнім часом цинічніше?

Треба себе змушувати щось робити?

Дратують Вас клієнти, пацієнти, колеги, люди поруч?

Постійно енергія на нулі, і ви непродуктивні?

Важко зосередитися?

Результати не задовольняють?

Утешаєтесь їжею, алкоголем або наркотиками?

Порушилася харчова поведінку, тобто або переїдаєте, або втратили апетит?

З'явилося безсоння?

Болить голова, нудить, з'явилися нові проблеми зі здоров'ям?

"Будьте уважні до близьких і колег. Ви можете допомогти їм розпізнати і перебороти вигоряння, причому не тільки емпатією, але і діями: допомогою, розподілом обов'язків, підвищенням зарплати, наданням більшої свободи дій, визнанням їх досягнень і зусиль", - резюмує в.о голови Моз.

Нагадаємо, Вітамін С марний: Супрун розвіяла міф про смачну лікуванні грипу

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Супрун спробувала розвіяти страшний міф про вакцини: це факт

Також Знай.ua" писав про те, що У Уляни Супрун з'явилася конкурентка