У понеділок, 25 лютого, віруючі православної церкви відзначають день пам'яті митрополита Алексія — державного діяча і дипломата 14 століття. В церковних текстах він іменується митрополитом Московським і всієї Русі, чудотворцем. В народі свято прозвали Олексій Рибний, так як у цей день починає танути сніг і добре ловиться риба.

Олексій Рибний 25 лютого: історія життя святого

Митрополит Алексій (мирське ім'я – Єлевферій) був родом із сім'ї відомого боярина Феодора Бяконта в 1304 році в Москві. У 15-річному віці вирішив стати ченцем і присвятити своє життя християнській вірі.

З 1320 по 1340 роки святитель провів у Московському Богоявленському монастирі. Потім протягом 12 років, вже поза стінами обителі, керував судовими справами Церкви як митрополичий намісник. У 1352 році Алексія висвятили на єпископа Володимирського, а через 4 роки він зійшов на Московський престол.

Варто відзначити, що життя Алексія Московського було наповнене як труднощами, так і радощами, випробуваннями і чудесами. Після смерті правлячого тоді князя Іоанна він був тимчасовим правителем держави (при малолітньому Дмитрії Донському).

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Святитель Алексій Московський, всієї Русі чудотворець

У роки свого правління митрополит Алексій займався зміцненням православної церкви. Святий помер 12 лютого 1378 року. За заповітом, його поховали в Чудовому монастирі.

Олексій Рибний 25 лютого: традиції і обряди

На Олексія Рибного існувала традиція виносити на мороз посівне насіння. Вважається, що після цього більше зерен проросте при посадці. Головне, не забути їх потім прибрати в тепле місце, інакше вони можуть померзнути.

Так само наші предки чинили і з натуральною пряжею, при цьому примовляючи: «Морозиш пряжу після Власія (його день відзначався напередодні) - будеш з грошима на масляну». Після того як вона побуде якийсь час на холоді, нитка стає набагато рівнішою і не так «кучерявиться», а речі з такої нитки дуже довго служать.

В цей день готували смачні рибні страви. Головним з них були пиріжки. Їх назва походить від слова «розтягувати».