Експерти назвали фактори, які загрожують світовій економіці у 2019 році.

долар
долар

Про це повідомляє журнал The Economist, який склав новий рейтинг загроз світовій економіці.

Головними ризиками називають переростання конфлікту між США і Китаєм в повномасштабну торговельну війну і можливу рецесію США, Китаю і ринків, що розвиваються, через мільярдні борги.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Імовірність торгової війни оцінюється як досить істотна, її наслідки можуть бути вкрай важкими для світової економіки, вважають укладачі рейтингу.

Відзначається, що ризики збережуться навіть у разі укладення угоди між двома країнами, "оскільки жодна угода не зможе примусити Китай до такого реформування торговельного балансу, якого вимагають у США".

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Крім того, торговельні конфлікти можуть загострюватися і на інших фронтах. Це призведе до скорочення обсягів глобальної торгівлі, що матиме серйозний вплив на інфляцію і гобальний економічне зростання, кажуть експерти.

Також серед загроз - різкий стрибок цін на нафту, військові дії на Корейському півострові і "Брекзіт" без угоди з ЄС.

Тереза Мей
Тереза Мей

В The Economist вважають, що в 2019 році темпи зростання глобальної економіки сповільняться до 2,8% проти приросту в 2,9% в минулому році. У 2020 році, згідно з прогнозом, показник може знизитися до 2,6%.

Нагадаємо, торговельне представництво Сполучених Штатів опублікувало новий список товарів, які вироблено в Китаї, а тому підпадають під 10-відсоткові мита: в цілому США "зачепили" товарів 200 мільярдів доларів.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Нововведення почне діяти за два місяці: відразу після того, як ініціативу обговорять в Білому домі. Так, в документі йдеться, що в "чорний" список потрапили більше 6 тисяч різноманітних позицій.

Як повідомляв раніше Знай.ua, бундеспрезидент Австрії Олександр Ван дер Беллен розкритикував політику Білого дому щодо зведення російського газопроводу Північний потік-2 та ядерної угоди Ірану, причому в досить різкій формі.

Північний потік-2
Північний потік-2

Відповідне повідомлення опублікувало австрійське видання Der Standard.

Також Знай.ua писав про те, що Сполучені Штати заявили про готовність припинити членство у Світовій торговій організації в разі, якщо відчують зміни у ставленні до себе.