Митрополит Епіфаній після отримання Томоса дав розгорнуте інтерв'ю про ситуацію в Україні і чому Філарет обрав наступником саме його. Відповідні питання, він прояснив в ході інтерв'ю для Української Правди.

Блаженніший Епіфаній зізнався, що тільки звикається з роллю людини першого українського православ'я і він не чекав, що станеться саме так, адже раніше він не був медійної особистістю.

Так, він прояснив питання з патріархом Філаретом, адже в пресу потрапив лист, де він просить згадувати його як "патріарха" і його досі так згадують під час служби навіть перед Епіфанієм.

"Це традиція – де патріарх служить, його право, згадують його як першого в цих храмах. Патріарх Філарет не йде на спокій, він залишається керівником єпархії міста Києва, тих парафій, що були у нього до об'єднавчого Собору. Тобто він буде діяти, працювати, служити, звершувати богослужіння у своєму кафедральному соборі, він сповнений сил", - пояснює Епіфаній.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови
Показати ще

Питання викликала Московська позиція Єпіфанія. Так, йому пригадали слова про те, що Московський патріархат – це останній оплот Путінського режиму і поцікавилися, чи не боїться він, що така позиція може поміщати об'єднання з ними.

"Немає. Ми відкриті, ми готові їх приймати. Але реально ця структура є такою. Я не кажу про всіх священиків. Там є священики, і їх більшість, які вболівають за Україну. Однак, на жаль, перебуваючи тривалий час в цій структурі, їм складно подолати моральний бар'єр. Тому що до цього часу вони проповідували? Ідеї "русского мира", ті речі, які ображали нас. Зараз ми повинні забути це", - пояснює Епіфаній.

Епіфаній не поспішає ставити хронологічні рамки, однак переконаний, що Господь створить такі умови, що він буде служити у Києво-Печерській лаврі.

"Я вірю в це і переконаний, що Господь створить такі умови. Ніхто не вірив до того часу, що ми отримаємо томос і автокефалію. Альо все ж таки ми довели, що можемо об'єднання єднатися. Якщо будемо спільно працювати на єдність, то ми будемо мати успіх. Так само і тут, я вірю, що Господь створить такі умови, що ми об'їхали єднаємося. Якщо Господь накреслив нам цей шлях, шлях правди, то ми його вже прокладаємо майже 30 років. Цей автокефальний рух триває ще з 90-х років. На початку він був дуже слабенький. Але Господь нас веде – поступово, через випробування", - зазначає Епіфаній.

Нагадаємо, Єпіфаній розповів про допуск представників ЛГБТ до причастя.

Як повідомляв Знай. ua, окупанти кинуть Климента до Сенцову.

Знай. ua писав, що Константинополь жорстко звернувся до РПЦ.