З понеділка, 4 березня,для українців розпочинається Масляна, яка знаменує собою останні сім днів перед Великим постом.

У наших предків-язичників це свято було пов'язане з весняним пробудженням природи, однак після прийняття християнства церква включила його в свій календар. Масляну починають відзначати за тиждень до Великого посту, а оскільки пост залежить від дати Великодня, то Сирний тиждень може припадати як на на лютий, так і на березень.

З давніх-давен Масляна вважалася жіночим святом. У народі так і казали - "Бабський тиждень". Протягом усього тижня чоловіки повинні були в усьому слухатися жінок, виконувати їх прохання і примхи.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

Масляна - це час пекти млинці і ліпити вареники, ходити в гості і запрошувати на застілля до себе, пригощатися міцними напоями, прив'язувати колодку на ногу хлопцям і дівчатам, які до сих пір не знайшли собі пару, влаштовувати народні гуляння, та й взагалі всіляко веселитися.

У неділю перед Масницею (в цьому році 3 березня) господині традиційно варили холодець зі свинячих ніжок, який потрібно було доїсти до півночі.

"Хоч пузо роздайсь, а Божий дар не залишайсь!" — говорили люди і старались не залишати страву до завтра.

Кожен день Сирного тижні влаштовувалися гуляння, ігри і гуляння. Так, понедельник іменувався "зустрiчнім". У цей день весело і шумно зустрічали Масляну. Вівторок називався "залицяння". Хлопці та дівчата влаштувавши вечорниці, на яких обирали собі пару.

Середа - "частування", або "Ласуня". Треба було з'їсти якомога більше млинців, оладок або вареників. Четвер - "гуляння". Це головний день Масляної. Люди вдома не сиділи. П'ятница називалася "тещині вечірки": зятям належало відвідати своїх тещ. Субота - "посиденьки зовиці": невістка запрошувала до себе зовицю. Суботнє застілля проходило вже в більш скромній і тихій обстановці, широке гуляння потихеньку згорталося. Ну, а неділя називалося Прощеною. В цей день в гості вже не ходили.

У Прощену неділю - потрібно було покаятися перед рідними за всі образи і, якщо близькі ворогували, обов'язково помиритися. При цьому тричі кланялися кожному і просили: "Прости мене!" На що належало відповісти: "Бог простить, і я прощаю!".

Доїдаючи перед постом млинці, вареники і галушки, люди неохоче прощалися з ситної Масницею, нарікаючи:

"Масляна! Масляна! Яка ж ти мала! Якби тебе сiмь недiль, а посту — одна!"

Нагадаємо, у понеділок, 4 березня, українці починають святкувати перший день Масляної, яка відзначається протягом семи днів перед датою початку Великого посту, за сім тижнів до Великодня.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Масляну в цьому році відзначають з 4 по 10 березня.

Також Знай.ua писав про те, що українці готуються до Великого Посту перед Великоднем.