У місяці, який має завершиться виборами глави держави, на українців чекає чимало змін. Зокрема у перший місяць весни очікується старт індексації пенсій, субсидії почнуть видавати на руки та українцям, як пішли на заслужений відпочинок, разовов роздадуть по 2,4 тисячі гривень.

Індексація пенсій

З 1 березня має відбутися перша автоматична індексація пенсій.

Цей процес торкнеться десяти мільйонів українців. Індексацію проведуть за новою формулою, яку, крім стажу самого пенсіонера прив'язали до зарплати та рівня інфляції в Україні. Загальний розмір індексації становитиме 17%.

"Це не означає, що всі отримають однаково 255 гривень, адже кошти розподіляються відповідно до формули. Реальне підвищення відбудеться для 8 мільйонів пенсіонерів, але підвищення не буде меншим за 100 гривень", - також ідеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Переважна більшість пенсіонерів отримає підвищення від 100 до 500 грн. Якщо підвищення буде меншим за 100 грн, пенсіонери отримають доплати у березні-квітні цього року. Ці доплати загалом становлять 2410 разово і проведуть їх у два етапи: до виборів та після.

Наступна індексація пенсій відбудеться вже через рік.

Скільки отримаємо

Щоб отримати на руки 2,4 тися грн, страховий стаж має становити не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, якщо вони вийшли на пенсію після 2011 року, а також 25 та 20 років відповідно при виході на пенсію до 2011 року.

Як повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, таку суму отримають далеко не всі, а лише 1,9 млн пенсіонерів.

Цю суму було розраховано залежно від прожиткового мінімуму та показника інфляції у 2015-2016 роках.

За словами чиновника, виплата пенсійних доплат фактично стане індексацією пенсій для тих, хто не отримав її раніше. Адже індексація не проводилась роками.

Він також повідомив, що джерелом таких виплат стали кошти, отримані від розмитнення "євроблях". Як відомо, від цієї процедури держбюджет поповнився на 13 мільярдів гривень, при тому, що загальний дефіцит Пенсійного фонду на сьогодні складає понад 16 мільярдів. Тобто індексацію проводиться в умовах дефіциту.

"Вперше явище, яке завдало шкоди всій країні, було повернуто на користь певним категоріям громадян", - заявив урядовець, додавши, що ініціатором таких виплат був президент.

Втім сам президент Петро Порошенконе пов'язує доплату з президентськими виборами, заявивши, що це не є "підкупом" виборців.

"Опоненти кажуть - це підкуп. Так, 5 наступних років будемо підкуповувати пенсіонера, збільшуючи пенсію", - написав Петро Порошенко у своєму Twitter.

Він також твердить, що підвищення пенсійних та інших соціальних виплат є частиною його стратегії боротьби із бідністю.

Хоча компетенція президента у першу черге, це зовнішня політика та оброна країни, а не економіка та соціальна сфера.

Субсидії живими грошима

У березні близько чотирьох мільйонів родин отримають комунальні субсидії на руки. Інша частина отримає допомогу на оплату компослуг на рахунки в Ощадбанку, з яких фінустанова сама отплатить частину витрат, іншу частину заплатять українці зі своїє кишені.

Близько 70% отримувачів субсидії - пенсіонери. Вони отримають їх разом із пенсіями на пенсійний рахунок у банку або ж поштою, якщо саме так вони отримують і пенсію.

За інформацією Мінсоцполітики, середня сума такої субсидії становитиме 1,5 тис. грн.

Готівкові субсидії одержать ті, кому вона була призначена ще минулого року.

Таким чином, маючи дві системи, влада порівняє їх ефективність та врахує для призначення субсидій у наступному році за підсумками опалювального сезону.

Газ для промисловості - дешевше

З 1 березня 2019 року мінімальна ціна газу для промисловості становитиме 8 886 грн за тисячу кубів разом із ПДВ. Таку ціну промислові підприємства можуть отримати, якщо купують не менше 50 тис. кубів газу на місяць та не мають боргів перед "Нафтогазом".

Максимальна ціна разом з ПДВ становитиме 9 792 грн за тисячу кубів.

У порівнянні з цінами на лютий 2019 року, у березні ціни зменшено на 14,5-15,1%.

Ціна на газ для населення залишається незмінною і становить 7 482 грн за тисячу кубів разом із ПДВ.

У жовтні, коли уряд ухвалив рішення про підвищення цін на газ для населення і ТКЕ, газ для промисловості коштував майже удвічі дорожче.

Однак уже в травні 2019 населення чекає на чергове підвищення ціни на блакитне паливо, а в жовстні поточногороку сума ще збільшиться.

Кияни купуватимуть соціальний хліб по картках

Від початку березня 2019 року "Київхліб" продаватиме "соціальні сорти" хліба за "Карткою киянина". Розміри знижки залежатимуть від пільгової категорії, зазначеної в картці.

"Основний акцент, який ми сьогодні робимо, це продаж хліба за карткою киянина пільговим категоріям громадян. Знижка буде різна, залежно від категорії", - заявила заступник голови КМДА Марина Хонда.

За її словами, від початку березня за такою системою працюватимуть кілька кіосків, а до кінця березня усі 150 кіосків "Київхліб" перейдуть на "карткову" систему.

Власники "Картки киянина" поділені на 5 категорій. Кожна з цих категорій має свій розмір знижки.

Власники картки, які не мають пільг, зможуть купувати соціальні сорти хліба зі знижкою 20%.

"Найважливіший момент цього проекту полягає у тому, що завжди можна буде придбати хліб дешевше, ніж середньоринкова ціна у місті Києві. Тобто як би не змінювалися ціни на хліб, саме ті, хто цього потребує, завжди купуватимуть його дешевше", - заявив директор фірмової мережі "Київхліб" Ярослав Федоренко.

За даними "Ощадбанку", зараз оформлені близько 630 тисяч "Карток киянина".

Споживачі без "Картки киянина" також можуть придбати "соціальний хліб" за ціною, яка щокварталу вираховується "Київхлібом" на основі цін на аналогічну продукцію від інших виробників.

Полікувалися - оцініть

З 1 березня кияни зможуть оцінити роботу лікарів у столиці через систему Helsi, у якій вже зареєстровані близько 1,5 млн киян та понад 2 млн лікарів.

"Пацієнт після візиту до лікаря протягом 14 днів зможе виставити оцінку лікарю та залишити текстовий відгук", - повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За відгуками система формуватиме рейтинги лікарів, які можуть впливати на те, із яким саме лікарем пацієнти захочуть підписати декларацію, або ж якого фахівця захочуть обрати для консультації.

Нагадаємо, українці отримають більші виплати у звязку з тимчасовою втратою непрацездатності.

Як повідомляв портал Знай.ua, платіжки за комуналку перерахують по-новому.

Також Знай.ua писав про те, що українцям розповіли, у скільки їм сьогодні обійдуться послуги няні.