Глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович відзначив, що міжнародний жіночий день 8 березня в Україні і пострадянських країнах не пов'язаний з боротьбою за права жінок.

Про це повідомляє "Хвиля".

Зокрема, він відзначив, що у данний час це свято вже остаточно втратило своє початкове значення та перетворилось і звичайну дату, коли чоловіки масово скуповують квіти та подарунки для своїх других половинок.

Крім того В'ятрович додав, що українським нардепам вже запропонували скасувати вихідний день на це свято та повернути первинне значення.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Але в ході громадського обговорення більшість учасників було проти цього. Тому ми від цього відмовилися. Залишилося тільки пропозиція скасування вихідного дня 8 березня. Наш законопроект пропонує повернути йому первинний правозахисний значення. І перш за все - змінити назву, говорити саме про боротьбу за права жінок. Тому що Україна є державою, яка ще потребує затвердження жіночих прав. І ми вважаємо, що цього може і повинна допомогти як раз скасування вихідного в цей день", - додав В'ятрович.

Разом з тим варто відзначити, що в Українському інституті національної пам'яті представили інтерактивний підручник "Бабин Яр: пам'ять на тлі історії. Путівник для вчителя". Книга формує середовище пам'яті про трагедію поза контекстом "круглих" дат.

"Український інститут національної пам'яті є інтерактивний підручник "Бабин Яр: пам'ять на тлі історії. Путівник для вчителя". Він є складовою великого проекту по відновленню та збереженню пам'яті про Бабин Яр, заснованого Інститутом з 2016 року спільно з Українським центром вивчення історії Голокосту, Громадським комітетом для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, Музеєм історії міста Києва та багатьма іншими учасниками ... Над методичною розробкою підручника працювала група висококваліфікованих вчителів історії і методистів по всій Україні", - йдеться в повідомленні.

В рамках проекту створена однойменна віртуальна виставка "Бабин Яр: пам'ять на тлі історії", документальний фільм "Бабин Яр у пошуках пам'яті", видано методичний посібник "Бабин Яр: пам'ять на тлі історії" , проведена серія семінарів для педагогів.

Нагадаємо, скільки українцям дадуть відпочити та чим поповниться календар свят.

Як повідомляв "Знай.ua", у молочному бідоні знайшли секретний архів українських повстанців.

Також "Знай.ua" писав, що вандали у Києві взялися за "синю руку".

Володимир В'ятрович про історію, пам'ять, декомунізацію, відносини з Польщею та звання Героя України