У православному календарі це день вшанування пам'яті преподобної мучениці Євдокії Іліопольскої, ігумені. Також у свята були інші назви, а у Євдокії – прізвиська: «Авдотья», «Авдотья Плющиха», «Явдоха-плющиха», «Євдокія Свистунья», «Новачок». Святу навіть називали Весновкою, тому що за старим стилем це перший день весни і починали співати веснянки.

Слід сьогодні тепліше укутуватися, тому що Свистунньою святу назвали не просто так. А тому що дули сильні вітри, вони прям свистіли. В ліс краще не ходити, так як прокидаються дикі звірі. А слово «Плющиха» походить від «плющити», сніг і лід роздирало на шматки. До речі, якщо взяти сніг і дати йому розтанути сьогодні, то тала вода буде володіти особливою цілющою силою.

Цей день також вважався жіночим святом у багатьох місцях. Якщо у вас є вівця, то сьогодні потрібно замовити молебень перед іконою Євдокії, щоб вона підтримала вас в важливі життєві моменти. Також сьогодні є звичай обов'язково подавати милостиню. Так ви подасте не тільки за себе, але і за померлих родичів. Це хороший і добрий спосіб заслужити прощення. Ангели порадіють вашій доброті, а померлим гріхи простяться. Але подавати милостиню треба, щоб бачило якомога менше людей. Добра справа має бути скромною, а значить хвалитися не слід.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Ще сьогодні бажано відвідати перукаря, сауну або косметолога, купити новий одяг. Якщо ви хочете зустріти нового друга, потрібно дати притулок безпритульному собаці чи коту. Також сьогодні потрібно висаджувати капустяну розсаду щоб вона не постраждала від морозів, які ще можуть повернутися

Вагітним жінкам для здоров'я малюка потрібно вийти на світанку на гірку, зняти верхній одяг і показати живіт сонцю. Потім хреститися і піти, три рази озираючись. Якщо ви хочете вийти заміж в цьому році, то треба піти на відкриту галявину, де вітер дме найбільше, і попросити його насвистіти хлопцеві, що пора йому злазити з печі і йти свататись. Потім покрутитися навколо своєї осі, щоб показати красу, зняти з коси стрічку і пустити її за вітром.

Знай.ua повідомляв про погоду на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Знай.ua повідомляв, коли і куди переводити стрілки годинника в березні, а також як підготувати організм до нового графіку. Щоб уникнути небажаних наслідків для організму, за тиждень до переведення годинників необхідно змінити рівень фізичного навантаження і ввести корективи в раціон харчування.

Як повідомляв портал Знай.ua синоптики розповіли, що в нашій країні протягом усього березня очікуються "температурні гойдалки" і боротьба між зимовою та весняною погодою.

Народні прикмети на 14 березня