За останніми даними одного з найбільш шанованих джерел в області оцінки світових запасів газу BP Statistical Review of World Energy, Україна має 1.1 трлн кубометрів запасів газу. Хоча ще нещодавно НАК Нафтогаз та Міненерго давали статистику на рівні 0.6 трлн кубометрів.

Україна посідає друге місце в Європі після Норвегії за обсягами покладів природного газу. Про це йдеться у звіті BP Statistical review of world energy.

За оцінками аналітиків, Україна має 1,1 трлн кубометрів запасів газу- це мало чи багато? Якщо порівнювати з країнами, які володіють найбільшими покладами газу в світі – Іраном, Туркменістаном чи Катаром, – це мало. Однак серед країн Європи ми посідаємо друге місце.

Більше газу тільки в Норвегії, яка очолює цей рейтинг з 1,78 трлн кубів, а третю сходинку посідають Нідерланди - 0,8 трлн кубометрів.



Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Різниця в цифрах, наведених НАК "Нафтогаз України" і BP Statistical Review of World Energy пояснюється різними методиками оцінки. Крім того, обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється. Тому переоцінка запасів газу – постійний процес для всіх країн.

Наприклад, 1997 року вважалося, що в США є 4,5 трлн кубометрів газу, – наразі ця цифра становить 8,7 трлн. Запаси Ірану 22 роки тому оцінювали на рівні 22,7 трлн кубометрів, тепер – 33,2 трлн.

Утім, ці дані загалом яскраво свідчать, що Європа залежить від зовнішніх постачальників газу. І потреби цього ринку потенційно може покривати будь-яка країна, що має достатньо покладів.

Нагадаємо, у Харківській області знайшли нове родовище газу.
Відзначається, що експерти вже оцінили запаси "блакитного палива", які можуть знаходитись у відкритому родовищі. Так, за їх словами у глибинах землі може бути близько 400 мільйонів кубометрів газу. Проте перспективні ресурси родовища можуть досягати вражаючих 3,7 млрд куб. м блакитного палива.

Як повідомляв портал Знай.ua, Польща на зло Путіну побудує свій газопровід.

Також Знай.ua писав, Москва поставила ультиматум Києву щодо поставок російського газу до Європи через ГТС України