22 березня в Україні вшановують пам'ять Сорок мучеників Севастійських.

У цей день церква закликає всіх молитися 40 мученикам. Вважається, що ці молитви захистять рідних, які знаходяться далеко від дому та допоможуть їм повернутися неушкодженими, наприклад з військової служби.

Щодо Великого посту, то саме цього дня, 22 березня, піст полегшується.

У народі 22 березня ще називають Сороки - зустріч весни. Слов'яни чекали погоди, якщо вона сприятлива, розпочинали роботи на городах та полях.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Традиції та обряди

У цей день печуть булочки у формі жайворонків, обмащують їх медом. Господині випікали спеціальні булки з вівса або житнього тіста. Потрібно роздавати цих жайворонків дітям, їсти їх самим. Вважалося, що так люди закликають перелітних птахів, чим швидше вони повертаються, тим швидший прихід весни.

У різних регіонах "жайворонками" розпоряджалися по-різному: в одних випадках його виносили в сад й підвішували до дерев, у інших –дарували сусідам, "аби краще велися гуси й висиджувались яйця", а ще йшли селом, тримаючи високо над головою "пташок", вилазили на ворота або клуню й декламували, збиралися за селом на горбах, співали веснянок і при цьому перегукувалися.

Вважається, що з 22 березня і до Зосима-пасіки (30 квітня) буде сорок ранкових морозів. В народі вірять, якщо холодні ранки з цього дня йдуть постійно, то слід готуватися до спекотного літа.

У цей день дівчата варили сорок вареників і частували хлопців, щоб мороз любистку не побив - найшанованіше дівчатами зілля. Відваром із цієї рослини миють волосся. Юні красуні переконаня, що аромат цієї рослини причаровує хлопців. У церкві жінки запалювали 40 свічок і били 40 поклонів.

Працювати у це свято суворо забороняється. А той, хто працює, за народним повір'ям, може заробити собі 40 болячок.

У деяких місцевостях України існувало таке правило: до середини березня ніхто з чоловіків по п'ятницях не працював в полі, а жінки не прали. Якщо чоловік буде що-небудь робити волами, то або віл несподівано паде, або в самого селянина всохне рука чи нога. Всю іншу роботу виконувати не заборонялося, в тому числі й по п'ятницях.

Якщо було тепло, цього дня сіяли горох, вірячи, що на кожній стеблині виросте по сорок стручків, а в кожному з них – по сорок горошин. Розсівали по городу мак, сподіваючись на врожай у сорок разів більший за посіяне.

Щодо їжі, то цього дня прийнято було готувати страви з гороху та пекти пиріжки з маком.

Народні прикмети на 22 березня

"Що 22 березня на Сороки, то і 12 липня на Петрівки"

Якщо сам день 22 березня теплий, то сорок днів після нього також будуть теплими. Холодний вітер - чекай 40 днів заморозків.

Теплий вітер дме - прикмета того, що настане літо холодне

Рання весна віщує неврожайний рік

Ластівки прилетіли раніше - чекай багатого врожаю

Яка погода 22 березня, такою вона і буде в період сінокосу

Багато сорок і галок 22 березня - теплі дні незабаром настануть

Листя ще не розпустилося, але чути перший грім - рік буде голодним

Після 40 ранків можна сіяти гречку.

Нагадаємо, українцям розповіли, чого не можна робити 22 березня.

Як повідомляв портал Знай.ua, синоптики розповіли про погоду до кінця березня.

Також Знай.ua писав про те, що українцям нагадали про переведення годинника. Коли та куди переводити час.