Найбільший український банк ПриватБанк в черговий раз опинився в центрі фінансового скандалу. Тільки з початку року було заблоковано грошових транзакцій на 880 мільйонів гривень. З точки зору банку, вони виглядали незаконними і сумнівними. Деталі банк уточнювати не став. Відомо, що крім транзакцій заморожуються ще й рахунки клієнтів, і потім потрібні величезні зусилля і дуже багато часу, щоб розблокувати рахунок назад. Про блокування пише прес-служба фінансової організації.

"Більшість заблокованих за нормами фінмоніторингу транзакцій — це операції, пов'язані з незаконним переведенням або схемні операції з легалізації грошових коштів", — запевнили в Приватбанку без додаткових деталей.

Точна сума заблокованих рахунків поки що ні з чим не порівнянна. Ще не була оприлюднена звітність Державного фінансового моніторингу -2019. Поки що можна орієнтуватися тільки на минулий рік: кількість блокувань банківських рахунків за різними видами підозр і правопорушень зросла на 31,2% і досягла 347,4 млрд. грн. Підозрілі операції заморожувалися, рахунки заблоковані. Люди та представники бізнесу не могли користуватися своїми грошима. Власникам рахунків доводилося відповідати на запитання слідчих СБУ, Прокуратури, НАБУ і пр. За минулий рік наша фінансова розвідка передала 934 матеріалу в різні правоохоронні органи.

Разом з тим, юристи запевняють, що далеко не завжди блокування рахунків були об'єктивними, а розслідування мали реальні підстави. Вони говорять про нерідкі причіпки фінансистів, у тому числі і працівників Приватбанку.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

"Приватбанк, дійсно, зловживає своїми повноваженнями і ставить себе вище Нацбанку. Досить багато блокувань є безпідставними. Коли уточняешь підстави блокування — посилаються на інструкцію НБУ. Однак, коли починаєш розбиратися, з якого з пунктів бачать підстави для блокування, виявляється, що заблокировавли не за инструкуции а за внутрішнім переконанням", — прокоментував UBR.ua ситуацію керуючий партнер АО "Suprema Lex" Віктор Мороз.

Переконати в фінансистів у протиправність їх дій дуже складно. Як державних, так і приватних. Майже завжди доводиться подавати позови.

Нагадаємо, вуха в боргах: Україна напозичала рекордних сум грошей, віддавати нічим.