Українці в пошуках роботи легко можуть потрапити на гачок аферистів. Власне, не лише в пошуках роботи, шахрайські схеми діють у будь-якій сфері. Зокрема, агентства з пошуку роботи діють по напрацьованій схемі і продають базу застарілих вакансій з інтернету або обіцяють співбесіди у вигаданих компаніях. Як розпізнати злочинців, пише "Сегодня".

Українка Катя вирішила знайти роботу через агентство з підбору персоналу. Вакансії їй підбирали фахівці, а дівчина мала тільки ходити на співбесіди. Таким чином, аферисти стягнули з Катерини 1500 гривень.

Справжні фахівці з підбору персоналу впевнені, що якщо за працевлаштування вимагають гроші – це вже має насторожувати.

"Вже багато років працює законодавча база, яка стверджує, що працевлаштування в Україні має бути безкоштовним. Рекрутингові агентства заповнюють вакансію роботодавця, тому, якщо від вас вимагають якісь гроші за працевлаштування – це незаконно", – каже експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Юристи ж рекомендують, що перш ніж подавати резюме в кадрове агентство, варто перевірити, коли його створили. Як правило, новостворені компанії - це аферисти під прикриттям.

"Перевірити, що це за компанія, почитати її відгуки в інтернеті. Наскільки вона молода, можна перевірити в державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Якщо ця компанія зареєстрована місяць назад – це вже підозріло", – каже правозахисник Микола Хахула.

Якщо з документами фірми повний порядок, юристи радять уважно придивитися до паперів, які підписують з клієнтом. Разом з тим потрібно звернути увагу на кількість співробітників агентства. У хорошій організації їх, як правило, не менше 10.

Нагадаємо, достатньо лише смартфону: шахраї запустили "аферу по-українськи", жертвою може стати кожен.