У центрі Києва, на вулиці Щекавицькій, археологи розкопали унікальну пам'ятку старовини - це вулиця, яка датується XVII-XVIII століттями, розповів директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Відкриття належить архітектурно-археологічній експедіці Інституту археології НАН України.

Інститут археології в Києві

"Згідно з інформацією Інституту археології Києва, з червня 2018 року і досі експедиція Інституту проводить охоронно-рятівні дослідження ділянки на вул. Щекавицької. Дослідники повідомили, що під час робіт зібрана велика колекція археологічних матеріалів ХІІ-ХІХ століть. Серед індивідуальних знахідок - три давньоруських хреста - энколпиона, три свинцевих княжих друку, мідна бляшка із зображенням Богородиці, футляр для шаблі XIX ст. і т. п. Крім того, фіксувалися також культурні нашарування, вулиця і поховання XVII-XVIII ст.. Виявлені також шари давньоруського часу (XII-XIII ст.)", - розповів Никоряк.

Відкрита археологами вулиця

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Велика кількість монет і товарних пломб XIX століття характерні для припортової зони, в якій розташований досліджуваний ділянку. Також зафіксовано залишки близько 10 невеликих підвалів-комор, господарських і гідротехнічних споруд. Фіксувалися також культурні нашарування, вулиця і поховання XVII-XVIII століть, виявлені також шари давньоруського часу (XII-XIII ст.)" - зазначив керівник експедиції, голова відділу археології Києва Всеволод Івакін.

Археолог додав, що зараз роботи тривають, всі знахідки обробляються і реставруються. Потім буде підготовлений науковий звіт з описом артефактів, які будуть передані в державний музейний фонд України.

Нагадаємо, любили як дитини: археологи знайшли найдавнішу могилу домашньої мавпочки.

Також ми писали, що археологи повідомили про унікальну знахідку: найдавніший у світі саркофаг з двома муміями всередині. Побачене шокувало навіть вчених, які успеои побачити все.

Також ми повідомляли про те, що унікальна у своєму роді статуетка пролила світло на загадки древньої цивілізації - "Леді зубчастого трону" розповість те, про що мовчать вчені.

До речі, про загадки цивілізації - деякі з них не піддалися людському розуму досі. Наш портал повідомляв про феномени, які відомі давно, але залишаються таємничими і нерозгаданими.