Влада анонсувала запуск другого рівня пенсійної реформи в Україні. До чого слід готуватися українців та до яких проблем слід готуватися вже сьогодні.

Про це пише Politeka.

Відомо, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) завершила розробку відповідного законопроекту. На черзі схвалення документа Кабінетом міністрів, після чого ним займуться народні депутати.

пенсіонери

Головні пункти в законопроекті "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення"

Отже, другий рівень пенсійної реформи передбачає кілька видів виплат:

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще
  • одноразові,
  • регулярні модифіковані,
  • довічні.

Варто зазначити, що в залежності від обраної учасником комбінації, розмір підсумкових регулярних виплат може бути різним.

злидні

"Ідея запуску 2-го рівня пенсійної системи в тому, щоб людина, поки працює, забезпечив себе пенсією в майбутньому, і її було б достатньо для гідного життя. При цьому солідарна система, яка працює сьогодні за принципом "що працює платить за пенсіонера", залишиться, але не буде єдиним або головним для пенсіонерів джерелом засобів до існування", – розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Однак, деякі фахівці впевнені, що солідарна пенсійна система, коли працюючі громадяни перераховують гроші на виплати пенсіонерам, вже через 10-15 років зіткнеться з великими проблемами через погіршення демографічної ситуації.

Зростання внесків буде залежати від рівня доходів громадян. Так, середня зарплатня по країні в такому випадку повинна зрости не менш, ніж на 5%.

пенсіонерка

Дані кошти будуть накопичуватися на особистих рахунках власників, управлятися незалежними від уряду фахівцями, які пройдуть суворий відбір, як кваліфікаційний, так і репутаційний. Крім цього, вони будуть інвестовані виключно в надійні і ліквідні активи, кажуть в НКЦПФР.

українці

Зараз в Україні працює 62 недержавні пенсійні фонди (НПФ), з них 20 – з активами понад 10 млн грн. Вони і є 2-й рівень пенсійної системи.

За словами експертів, українцям не варто боятися через шахраїв, оскільки на цьому ринку посилений контроль.

Нагадаємо, українцям пояснили, кому автоматично нарахують субсидії у травні 2019.

Як повідомляв портал Знай.ua, НБУ спрогнозував зміну цін через підвищення соцвиплат українцям.

Також Знай.ua писав про те, що яких цін на нерухомість варто чекати після президентських виборів.

Дивіться: Куди влада поділа 45 мільйонів допомоги від ЄС