День фінської мови (День Мікаеля Агріколи)

Цей день відзначають не тільки самі фіни, але і всі любителі фінської мови. Насправді, цей день у Фінляндії не вихідний, однак під час свята піднімають державний прапор. День ще називається Днем Мікаеля Агріколи. Йому належить заслуга створення фінської мови. Це свято встановили у 1960 році, але Днем фінської мови стали називати тільки з 1978 року. У 1980 вирішили в цей день піднімати державний прапор, а в 2007-му випустили колекційну срібну монету 10 євро в честь цього просвітителя і реформатора.

Зараз це свято відзначають у школах, вузах та інших навчальних закладах Фінляндії, відзначають лекції, семінари, конкурси фінської мови, в бібліотеках – читання та презентації книг. У Виборі до пам'ятника Агріколі приносять квіти.

День пам'яті мучеників в Тунісі

В Тунісі це день пам'яті трагічних подій, які відбулися 9 квітня 1938 року. У країні цей день офіційне державне свято і вихідний день. У 1938 році під час демонстрації дуже багато тунісців стали жертвами, захищаючи права на незалежність перед колоніальною Францією задля блага своєї країни. Це особливий пам'ятний день, під час якого тунісці вшановують пам'ять мучеників, які подарували їм незалежність, проходить хвилина мовчання та покладають квіти до пам'ятників.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Православні свята:

  • Мучеників Мануїла і Феодосія.
  • День пам'яті мучениці Матрони Солунської.

Мотря Настовица, Полурепица

Матрона Солунська, пам'ять якого відзначається в цей день, жила в Салоніках в 3-4 століттях і була рабинею юдейки Павтіли. Господиня примушувала її до відступництва від християнства, але Матрона не бажала відмовлятися від віри і таємно від пані ходила в церкву.

Народні прикмети на 9 квітня

В цей день господині вибілювали полотно в останній раз. Робили це, викладаючи на сніговий наст. Жінки просили у Мотрони благословити їх на працю, особливо ткалі. Адже вона вважається покровителькою господинь. Її також просили про врожай ріпи, тому що це був головний інгредієнт в селянській кухні. Тому день іноді називали Полурепіцею, так як всі овочі ділили на дві частини. Кращі ріпки підуть на розведення насіння, а решту готували.

Іменини в цей день

Олександр, Єфрем, Іван, Макар, Матрона (Мотря), Павло

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.