Вже практично у всіх житлових будинках столиці відключили опалення. У той же час, кияни почали отримувати платіжки за комунальні послуги за березень.

Як березневе потепління вплинуло на цифри і які нововведення у комунальній сфері чекають нас в травні, передає "Хвиля".

У КМДА розповіли, що станом на понеділок, 97% житлових будинків, у 157 дитсадках, 140 школах, 28 лікарнях, 3016 адмінбудівлях відключені батареї.

Опалення
Опалення

Мешканці столиці встигли відзначити, що квитанції, що прийшли за березень, стали набагато "легшими", хоча топили весь місяць. Суми в платіжках знизилися завдяки теплій погоді.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Мешканка Святошино Ірина Широкіна розповіла наступне:

"За опалення в березні за двушку мені прийшов рахунок на 1336 гривень, за лютий платила 1802. А порівняно з січнем це майже на тисячу гривень менше".

платіжки за комуналку
платіжки за комуналку

Опалення у трикімнатній квартирі на Теремках потягнуло на 1900 грн (у лютому — 2200 грн).

Вже з 1 травня 2019 року, за інформацією КП "Київтеплоенерго", ціни на опалення і гарячу воду зростуть приблизно на 20%:

  • Вартість гарячого водопостачання пропонувалося встановити на рівні 117,17 грн за куб. м при наявності рушникосушки (зараз - 97,8 грн за куб).
  • Плату за опалення у будинках з лічильниками хотіли підняти до 2003,81 грн за 1 Гкал (зараз - 1654,41 грн), без лічильників — до 48,36 грн за кожен метр опалювальної площі (зараз - 38,5 грн).

ціна на газ
ціна на газ

В прес-службі заступника голови КМДА Петра Пантелєєва розповіли:

"Все буде залежати від ціни на газ. Ми підвищуємо тарифи тільки в разі подорожчання палива. Це лише проект. Коли тарифи змінюються, з'являється офіційне повідомлення на сайті ТКЕ".

А от зовнішній вигляд комунальних платіжок і принципи оплати вже в найближчому майбутньому можуть змінитися у зв'язку з набранням чинності з 1 травня Закону україни "Про житлово-комунальні послуги». Зокрема, із загальних тарифів повинна бути виділена «плата за абонентське обслуговування" на різні послуги, яку доведеться платити кожен місяць (попередньо, близько 100 грн). Абонплату повинні внести в квитанції окремою графою. Якщо на законодавчому рівні нічого не зміниться (наприклад, нововведення знову не відстрочать), нові платіжки прийдуть вже у червні.

тарифи
тарифи

Нагадаємо, українцям пояснили, хто і за що може втратити субсидію, готується масова "чистка".

Як повідомляв портал Знай.uа, як багатодітним батькам отримати додаткові 1700 грн на дітей.

Також Знай.uа писав про те, що "Нафтогаз" пообіцяв українцям солодке життя: з'явилися нові ціни на газ.