За даними НБУ, в українських банках в березні 2019 року скоротилися гривневі депозити - на 1%, до 539,4 млрд гривень, і валютні - на 0,7%, до 13,4 млрд доларів в еквіваленті.

Про це повідомляють ЗМІ.

Фінансові експерти розповіли, що подібний рух коштів має своє реальне та зрозуміле пояснення. Зокрема, вони зазначають, що у фінансових установах все менше коштів, адже у березні настала пора великої сплати податків.

клієнти банку
клієнти банку

"Депозити населення зросли, а корпоративні - знизилися. У березні платять деякі податки, - грошей у підприємств стає менше", - вважає головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У свою чергу фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса закликав українців не пов'язувати це з поточними виборами президента. На його думку, говорити про якусь тривожну тенденцію рано.

"Люди просто вилучають гроші для якихось потреб. Ці потреби цілком можуть бути пов'язані з сезонними роботами - початком посівної. Говорити про переляк через вибори - це поки що не проглядається", - зазначив Фурса.

При цьому фінансовий аналітик Олексій Кущ зазначив, що саме через страх перед виборами люди почали "потихеньку" забирати свої кошти.

гроші
гроші

"Вибори завжди сприймалися населенням як якась точка біфуркації (зміна усталеного режиму роботи системи. - Ред.), Коли можливі зміни тенденцій. Те, що вибори зараз проходять спокійно, охолоджує панічні настрої", - вважає Кущ.

Однак за його словами відтік депозитів українцями з наближенням другого туру президентських виборів посилиться.

Нагадаємо, націоналізований "ПриватБанк" потрапив у новий гучний скандал. Відомо, що фінустанова потрапила у конфліктну ситуацію через "Нову пошту", яку підвела кур'єрська служба. Так, під час оплати у клієнта списалися гроші, але інформація про оплату з боку банкомату не настав.

Як повідомляв "Знай.ua", сервісом миттєвих платежів LiqPay державного Приватбанку спробували скористатися для реклами кандидата в президенти Володимира Зеленського, після чого ситуацію роз'яснила глава прес-служби фінансової установи Музичук Інна.

Також "Знай.ua" писав, що державний банк "ПриватБанк" знову опинився у епіцентрі скандалу - цього разу конфлікт з клієнтом виник при оплаті послуги доставки вантажів "Нова пошта".

Зеленський переможе, рейтинг Порошенко вже не врятувати - Разумков