У 2019 році усі католики світу відзначають Вербну неділю 14 квітня. Православним християнам доведеться трохи почекати, адже вони відсвяткую цей день 21 квітня.

Головний символ свята - це гілки верби. В Україні це дерево символізує початок весни, адже воно розпускається одним з першим. Варто зазначити, що для віруючих верба стала замінником пальми, яку в Єрусалимі кидали під ноги Ісусу Христу.

У цей день віруючі освячують гілки верби, а вдома б'ють ними один одного зі словами: "Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля". Таким чином прийнято бажати один одному здоров'я і благополуччя.

Освячену вербу варто зберігати протягом року, адже вона охороняє будинок від зла, сварок і хвороб. Після свята гілочки потрібно спалити і замінити на нові.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

З давніх часів українці після того, як сходять на літургію, влаштовували святковий обід, запрошуючи близьких. Перед прийомом їжі варто подякувати Всевишньому за щасливе життя і продукти на столі.

З огляду на те, що свято припадає на період Великого посту, забороняється вживати молочні і м'ясні продукти. Проте, дозволяється риба і червоне вино у невеликій кількості.

З давніх часів вважалося, що якщо на Вербну неділю буде тепла погода - значить, очікується хороший урожай фруктів. Якщо випаде мороз - добре вродить зерно.

Дівчата могли зробити приворот коханого за допомогою головного символу свята. Рано вранці вони брали з собою молоду вербу, ламали на ній гілку і говорили змову: "До тих пір, поки верба за іконою лежати буде, до тих пір мене чоловік не розлюбить, не забуде. Амінь".

У Вербну неділю заборонялося виганяти худобу на вулицю, адже тоді він міг захворіти або навіть загинути.

Нагадаємо, скільки коштує великодній кошик у 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, синоптики прогнозують, що Вербна неділя в Україні буде прохолодною і вітряною, а от на Великдень очікується тепла погода.

Також Знай.uа писав, священики напередодні Великодня і поминальних днів звернулися до українцям з великим проханням.