29 квітня відзначається народне свято Аріна – увірви береги (дата за старим стилем – 16 квітня). Також в цей день православні віруючі вшановують пам'ять мучениці Ірини і її двох сестер.

Назва свята нагадує про небезпеку берегів у цей період. Підмиті повінню, вони можуть обвалитися. Річки входять в свої береги, залишаючи після себе розмелені мости і розкидані яри.

Аріна – увірви береги 29 квітня: історія життя святих

Свята Ірина разом з сестрами жила в передмісті міста Аквілєї в кінці III століття. Вона рано залишилася без батьків. З сестрами дівчина присвятила все своє життя християнству.

В один день духовному наставнику сім'ї уві сні прийшло бачення, що він скоро помре, а Ірину і сестер заберуть язичники. Після його смерті одкровення виповнилося. Дівчата постали перед імператором Діоклетіаном. Їх звинуватили у відмові підношення жертв язичницьким богам.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Імператору стало шкода дівчат, тому він запропонував їм відректися від Господа. За це він обіцяв знайти їм багатих женихів. Дівчата відповіли, що є нареченими Христа, і за віру готові піти на муки.

Після цього Діоклетіан передав сестер на суд правителя Дукліція. Він засудив старших сестер до спалення, а Ірині погрожував блудним будинком. Але дівчина і не думала здаватися. Коли її вели в будинок, до охорони підбігли два воїна і передали наказ доставити дівчину на гору і доповісти Дукліцію.

Цими воїнами були Янголи. Суддя зі стражниками приїхав до гори. Але вони не знайшли стежки до вершини, на якій з посмішкою на обличчі стояла Ірина. Тоді солдат вистрілив з лука і вразив мученицю прямо в серце.

Аріна – увірви береги 29 квітня: традиції свята

На Аріну селяни займалися розсадою. Висаджуючи молоду капусту, примовляли: «Не будь голінаста, будь пузата; не будь порожня, будь туга; не будь красна, будь смачна». Вважалося, що після цього свята має слідувати кілька сонячних днів.

Ще в це народне свято жінки читають спеціальні відворотні замовляння для розлуки чоловіка з суперницею. У народі говорили: «Аріна — увірви береги!», — тим самим нагадуючи про небезпеку обвалення берегів, підмитих повінню.

Крім того, за поведінкою розсади люди судили про майбутні сіножаті: якщо молоді рослини п'ють поливання — воно припаде на сухі дні. На Аріну потрібно білити стовбури садових дерев.